Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde det samiska nationaldagsfirandet i Jokkmokk. "Det är en sådan speciell dag och jag är glad att jag får hålla ett tal på vårt urfolks dag", säger Alice Bah Kuhnke till SVT. Foto: Christine Olsson/TTKulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde det samiska nationaldagsfirandet i Jokkmokk. "Det är en sådan speciell dag och jag är glad att jag får hålla ett tal på vårt urfolks dag", säger Alice Bah Kuhnke till SVT. Foto: Christine Olsson/TT

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inledde det samiska nationaldagsfirandet i Jokkmokk. "Det är en sådan speciell dag och jag är glad att jag får hålla ett tal på vårt urfolks dag", säger Alice Bah Kuhnke till SVT.

 Foto: Christine Olsson/TT
Ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som vill att Sverige ber samerna om ursäkt. "Glad att Svenska kyrkans bok om nomadskolan lanseras idag. Berättelserna måste höras!", skriver hon på Twitter.Ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som vill att Sverige ber samerna om ursäkt. "Glad att Svenska kyrkans bok om nomadskolan lanseras idag. Berättelserna måste höras!", skriver hon på Twitter.

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som vill att Sverige ber samerna om ursäkt. "Glad att Svenska kyrkans bok om nomadskolan lanseras idag. Berättelserna måste höras!", skriver hon på Twitter.

Bah Kuhnke firade Samernas nationaldag

Publicerad

På lördagen firas Samernas nationaldag.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är på plats i Jokkmokk för att delta i firandet.

– Jag har hållit högtidstalet, säger ministern.

Samernas nationaldag eller Samefolkets dag som infaller den 6 februari firas över hela Sápmi som omfattar Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Datumet valdes för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917.

I år fick firandet en extra glans när kulturministern inledde det samiska nationaldagsfirandet i Jokkmokk som även blev startskottet för Jokkmokks marknad.

– Det är en sådan speciell dag och jag är glad att jag får hålla ett tal på vårt urfolks dag, säger Alice Bah Kuhnke till SVT.

Under besöket har hon träffat sametinget, samiska organisationer och Miljöpartiet.

Samernas nationaldag firas på flera platser med fester, föredrag och andra evenemang, bland annat på Skansen i Stockholm. I Sverige är den även sedan några år tillbaka allmän flaggdag.

Dagen uppmärksammades även på social medier, som av journalisten Alexandra Pascalido.

 

 

Skidskytten Björn Ferry var en annan som skrev på Twitter:

 

 

Sveriges ursprungsbefolkning

Samerna är Sveriges ursprungsbefolkning och tillhör en av landets fem nationella minoriteter. Man uppskattar att det bor omkring 80.000 samer i Sápmi, varav runt 20.000 i Sverige. I sametingslagen finns en definition på vem som är same.

Svensk samepolitik är en infekterad historia av kolonisation av mark och utradering av en kultur –och rasism. Under 1900-talets början mättes samernas skallar och synen på dem ledde till diskriminerande politik när det kom till skolan och bostäder.

Flera röster har höjts för att det officiella Sverige ska erkänna begångna oförrätter och ge en offentlig ursäkt och förslag på förändring.

Sverige har till exempel inte ratificerat ILO-konventionen som skulle ge samerna mer inflytande över mark och vatten i deras områden. Inför valet sade statsminister Stefan Löfven (S) att han vill ratificera konventionen, men än så länge har inget hänt.

Handlingsplan mot rasism

Men domen i onsdags där Girjas sameby vann målet mot staten om ensamrätt till jakten och fisket på samebyns betesmarker i fjällen kan få effekt - både positivt och negativt. Jägarförbundet tror att flera samebyar nu kommer följa efter och kräva ägarskap till mark.

Många samer befarar däremot att domen kommer öka rasismen mot dem.

Tillsammans med företrädare från samiska organisationer kommer Alice Bah Kuhnke därför att ta fram en handlingsplan för hur man ska arbeta med frågan som ska vara klar i år.

– Rasism är helt oacceptabel i Sverige och kräver mycket arbete, säger ministern till SVT.

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som vill att Sverige ber samerna om ursäkt.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag