Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke: Behövs en metoo-lag i EU

Alice Bah Kuhnke (MP) vill se en ny metoo-lag i hela EU.Foto: OLLE SPORRONG

MP:s toppnamn till EU-parlamentet, Alice Bah Kuhnke, tycker inte att EU lever upp till löften om kvinnors rättigheter, säger hon till SvD.

– Jag skulle vilja förändra också på EU-nivå, och driva igenom en metoo-lag på EU-nivå, säger hon till tidningen.

För den tidigare kulturministern finns ett tydligt mål i sikte om hon väljs in i EU-parlamentet den 26 maj: jämställdhetsutskottet. 

Där kommer hon att jobba för att driva igenom en slags metoo-lag i hela EU för att markera mot sexuella trakasserier och våld på arbetsplatser i hela unionen. Bah Kuhnke menar att EU inte lever upp till sina löften kring kvinnors rättigheter.

– Se på EU:s likabehandlingsdirektiv, som har blockerats i dryga tio år nu (av ministerrådet, alltså EU-ländernas regeringar, reds anm). Vi måste häva blockeringen. Då kommer det att ställas högre krav på arbetsgivare att arbeta förebyggande mot sexuella trakasserier, säger Bah Kuhnke till SvD.

Alice Bah Kuhnke under den första debatten inför EU-valet som Expressen höll i Bryssel.Foto: OLLE SPORRONG

”Vill förändra på EU-nivå”

Direktivet är ett antal antidiskrimineringsregler som ska förbjuda att arbetsplatser diskriminerar anställa på grund av exempelvis kön, etnicitet, sexuell läggning eller funktionsnedsättning. Kritikerna till regelverket menar att det skulle slå allt för hårt mot småföretag med de efterföljande kraven på exempelvis rullstolsramper som krävs.

– Jag skulle vilja förändra också på EU-nivå, och driva igenom en metoo-lag på EU-nivå, säger hon.

LÄS MER: EU-valkompassen – snabb och enkel guide inför EU-valet 

Efter metoo-rörelsen hösten 2017 antog EU-parlamentet två resolutioner kring sexuella trakasserier. Nu, drygt ett och ett halvt år senare, har dock ingen av dem införlivats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.