Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bah Kuhnke anställde Mona Sahlins livvakt

Dokument visar att Alice Bah Kuhnke var den som anställde Mona Sahlins livvakt.Foto: Pelle T Nilsson
<p>Mona Sahlin.</p>Foto: Erik Gustafson

Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, har tidigare sagt att det var Mona Sahlin som själv hade ansvar för alla anställningarna inom den grupp som arbetade mot våldsbejakande extremism.

Men SvD har tagit del av dokument som visar att det var kulturministern som anställde Sahlins livvakt.

– Så är det rent formellt. Men man gör det på inrådan av den som är myndighetschef eller kommittéordförande, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kulturministern.

Svenska Dagbladet har tagit del av dokument som visar att det var kulturminister Alice Bah Kuhnke som anställde Mona Sahlins livvakt.

Ett protokoll visar livvaktens anställning hos Mona Sahlin. Där står bland annat:

"Chefen för Kulturdepartementet, statsrådet Bah Kuhnke, anställer [mannens namn], som biträdande sekreterare i utredningen En nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism."

Sagt att det var Sahlins ansvar

Även hans lön 42 000 kronor framgår, liksom att anställningen påbörjades den 2 februari fram till "dess att hans arbetsuppgifter i utredningen är slutförda".

Tidigare har Alice Bah Kuhnke sagt att det var Mona Sahlin som själv hade ansvar för alla anställningarna inom gruppen på totalt nio personer som arbetade mot våldsbejakande extremism.

Enligt SvD var det bara tre personer som har anställts av en minister inom gruppen: Mona Sahlin, huvudsekreteraren och Sahlins tidigare livvakt.

Mona Sahlin anställdes i juli 2014 av Birgitta Ohlsson, L. De övriga två, livvakten och huvudsekreteraren, anställdes av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Som Expressen tidigare har skrivit ville Sahlin anställa livvakten redan i juli 2014, men fick då nej från alliansregeringen. Det var i juni 2014 då samordnaren mot våldsbejakande extremism låg under justitiedepartementet, under borgerlig ledning av Beatrice Ask, M.

Görs på inrådan

Enligt Bah Kuhnkes pressekreterare Kristoffer Talltorp ligger administrativa orsaker bakom att det var hon, och inte Sahlin, som anställde livvakten.

– Så är det rent formellt. Men man gör det på inrådan av den som är myndighetschef eller kommittéordförande, säger Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kulturministern.

I detta fallet av Mona Sahlin?

– Ja, i detta fall var det Mona Sahlin, som bedömer behovet av tjänster och lämpliga personer.

Talltorp säger att Alice Bah Kuhnke inte hade någon anledning att betvivla Mona Sahlins förslag.

– Nej, vi gick på Monas förslag i det här. De rekommenderar vilka de tycker ska anställas. Sen fattar statsrådet det formella beslutet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.