Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bagdad-Bob talar ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En fallen hjälte. Den tidigare så sturske Mahammed Said-al Sahaf, Iraks informationsminister som blev världskänd som "Bagdad-Bob" efter sina uttalanden. I kvällens exlusiva tv-intervju utlovas en mängd avslöjanden.

LONDON. "Bagdad-Bob" framträder i tv ikväll.

I en exklusiv tv-intervju kommer en mängd hemligheter avslöjas.

Den komiske informationsministern avslöjar sanningen om regimens sista dagar och Iraks forne diktator Saddam Hussein.

Mohammed Said al-Sahaf var informationsminister i Irak. Under kriget blev han en världskändis och fick smeknamnen "Bagdad-Bob" eller "Komiske Ali". Ministern frambringade många skratt runt om i världen när han blånekade att amerikaner fanns i landet fast man  nästan kunde se dem bakom hans rygg. När Bagdad föll försvann "Bagdad-Bob" spårlöst. Han anses som harmlös och har därför inte varit efterspanad.  Men nyligen kontaktade han amerikanska trupper och blev förhörd på frivillig väg. Därefter släpptes "Bagdad-Bob".

"En svår tid har förflutit" I går framträdde den förre ministern i tv-kanalen al-Arabiyya, en tv-station i Dubai. - Det har hållits ett förhör om mitt jobb. En svår tid har förflutit inte bara för en person utan för alla sade han i dämpade ordalag. Men den som minns den mörkhårige, självsäkre mannen blir besviken. "Bagdad-Bob" var en skugga av sitt forna jag. Den man med arg blick som kallade amerikanerna för galna hundar som skulle jagas ut ur Irak var ersatt av en vithårig rädd farbror. Sent i natt svensk tid visade Sky News inslag ur intervjun. Bilden av "Bagdad-Bob" var förändrad. Inga gröna militärkläder. Ingen militärbasker käckt på svaj och inga stöddiga uttalanden. Bara en gammal man i vanliga kläder, tungt tillbakalutad i en fåtölj. I kväll sänds intervjun i sin helhet. Många har förhoppningar om att skuggorna ska skingras. "Bagdad-Bob" antydde själv i den korta snutten att han kan ha svaret på var Saddam Hussein och hans söner finns.

Avslöjanden utlovas Tidningen Daily Mirror skrev tidigare att "Bagdad-Bob" kontaktade amerikanerna via några vänner. Hela intervjun, som spelats in i Bagdad, kommer att sändas ikväll. Intervjun utlovas innehålla en mängd avslöjanden om Iraks regim och Saddam Hussein. Amerikanska militärtalesmän har ännu inte kommenterat uppgifterna.

FAKTA

Så blev han Bagdad-Bob med världen"

"Gud grillar deras magar i helvetet.
"
(Sagt samma dag som amerikanerna intog flygplatsen precis utanför staden.
)

"Amerikanerna är inte här.
De är inte ens i närheten.
Vi slaktar dem i hundratals utanför Bagdads portar.
"
(Sagt bara några timmar innan staden föll.
)

"I dag ger vi dem en riktig läxa.
"
(Amerikanerna har precis intagit intagit presidentpalatset på andra sidan floden - utan motstånd.
)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.