Badhus inför neutrala omklädningsrum

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fjärran Höjderbadet i Gävle har infört könsneutrala omklädningsrum.
Foto: Privat
Frida Sikberg.
Foto: Privat

Ett badhus i Gävle har infört könsneutrala omklädningsrum, rapporterar Arbetarbladet. Omklädningsrummen är en satsning för att alla ska känna sig välkomna på badet, säger badansvarige Frida Sikberg.

Det är nu i vår som de könsneutrala omklädningsrummen på Fjärran Höjderbadet i Gävle blivit till. Frida Sikberg som är badansvarig på anläggningen berättar att personalen har genomgått en HBTQ-utbildning och blivit certifierade. Tidigare har de haft ett könsneutralt omklädningsrum, men de har nu ökat till tre.

Ökar tillgängligheten

Frida Sikberg berättar att omklädningsrummen är till för de som inte tillhör någon särskild könsidentitet, men även för de som behöver hjälp i omklädningsrummet.

– Eftersom de är könsneutrala så kan de ju till exempel användas av individer som behöver ha en assistent med sig så kan de hjälpas åt att byta om i de här omklädningsrummen. Känner man att man inte vill byta om på vare sig herrarnas eller damernas omklädningsrum så finns de här omklädningsrummen tillgängliga helt enkelt. 

”Ligger i tiden”

Reaktionerna på omklädningsrummen har hittills varit positiva.

– Dels så tycker vi att det ligger i tiden, dels har vi märkt att det finns en efterfrågan. I takt med att fler vet om att de här omklädningsrummen existerar hoppas vi att fler kommer vilja använda dem. För oss är det viktigt att alla individer ska känna sig välkomna på anläggningen, och att vi kan tillgodose deras behov.

Finns det omklädningsrum för de som identifierar sig som män eller kvinnor också?

– Ja, absolut. Vi har inte tagit bort några möjligheter, snarare utökat dem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.