Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Både Hillary och Obama utropade sig som segrare

Delegatbråk. Både Barack Obama och Hillary Clinton hävdade i morse att de fått flest delegater efter nomineringsmötena i Nevada. Foto: Amendola Elise
NEW YORK. Både Hillary Clinton och Barack Obama sa att de vunnit.
Ett våldsamt valdrama utbröt i morse svensk tid i Nevada.
Först förklarades Hillary vara segrare. Hon hade fått mest röster.
Sedan slog Obama-lägret tillbaka - och sa att Obama vunnit flest av de delegater som stod på spel.
Samtidigt tog John McCain hem det mycket viktiga republikanska primärvalet i South Carolina, med Mike Huckabee tre procent efter.
Hillary Clinton såg länge ut att ha vunnit jackpot i spelparadiset Las Vegas. Hon förklarades vara segrare i demokraternas ”caucuses”, nomineringsmöten, en variant på primärval.
Hon hade fått 51 procent av rösterna mot 45 procent för Barack Obama och endast fyra procent för John Edwards, som totalkrossades.

Länge oklart

- Det är ett steg på en lång resa genom landet, sa hon triumferande till sina supporters.
Men så kom Obamas kampanjchef David Plouffe och förklarade att Obama vunnit 13 av delegaterna till demokraternas partikonvent, mot endast tolv för Hillary. Detta beroende på komplicerade regler för hur rösterna fördelades på delegater.
Hur det egentligen låg till kunde valarrangörerna först inte klargöra, och Hillary-sidan ifrågasatte Obama-lägrets påstående.
– Hillary har vunnit, det är klart, förklarade de självsäkert.
Till slut såg det dock ut som Hillary vunnit rösterna - men Obama delegaterna. Möjligen kunde man därmed säga att de delade segern.
Hur som helst förändrades den första bilden av att Hillary återtagit ställningen som självklar favorit till att bli demokratisk presidentkandidat.
På den republikanska sidan vann Mitt Romney Nevadas nomineringsmöten. Men den segern väger inte särskilt tungt, eftersom hans konkurrenter koncentrerade sig på primärvalet i South Carolina.

"Tack, mina vänner"

Där vann John McCain över Mike Huckabee.
Den 71-årige veteranen McCain strålade av glädje när han höll segertal för sina anhängare.
- Tack, mina vänner. Det tog ett tag, men vad är åtta när när man är bland vänner, sa han.
Han syftade på den bittra förlusten i samma primärval år 2 000. Då vann George W Bush, sedan McCain utsatts för en våldsam förtalskampanj.
Nu går han fram som favorit på den republikanska sidan.
Han noterade att vid varje presidentval de senaste 28 åren har segraren i South Carolina också blivit republikansk presidentkandidat.
Nästa demokratiska avgörande sker vid primärvalet i South Carolina den 26 januari.
Republikanerna har sedan primärval i Florida den 29 januari, där Rudy Giuliani ska gå in med full fart.
Alla ser fram mot ”Supertisdagen” den 5 februari, med över 20 delstater som deltar i olika primärval. Många experter har ansett att avgörandet kommer där. Men valstriden är så hård och jämn att det inte alls är säker att det blir så.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!