Här berättar Ragnhild Karlsson på sin blogg om hur hon och systern blev utslängda när de badade toppless på Fyrishov.
Här berättar Ragnhild Karlsson på sin blogg om hur hon och systern blev utslängda när de badade toppless på Fyrishov.

Badade topless - slängdes ut

Publicerad
Uppdaterad
UPPSALA. Ragnhild och Kristin Karlsson förbjöds bada topless i simhallen Fyrishov. Då valde systrarna att lämna badet.
- Att tillåta kvinnor att ha bar överkropp är inte hela lösningen på jämställdhetsfrågan, men en bit på väg, skriver Ragnhild Karlsson på sin blogg.
Den 5 september var systrarna Kristin och Ragnhild Karlsson på Fyrishov i Uppsala och badade. Efter en stund i bassängen tog de av sig bikiniöverdelarna.
Ragnhild Karlsson vill inte prata med media, men beskriver i sin blogg hur de blev invinkade till bassängkanten av en badvakt.
" Badvakternas budskap var klart. Så länge vi inte tog på oss något på överkroppen återstod bara att gå hem", skriver Ragnhild.
Nu tänker systrarna anmäla Fyrishov till Jämo.

Könsdiskriminering

Systrarna menar att detta är könsdiskriminering och att killar får bada utan något på överkroppen utan att det anses konstigt.
Genom att avsexualisera kvinnans kropp på samma sätt som manskroppen skapas ett mer mångsidigt förhållningssätt till kvinnans bröst, resonerar Ragnhild Karlsson på sin blogg.
Men Fyrishovs föreståndare Inger Grotteblad har ett annat sätt att se på saken.
– Vi har en grundregel som säger att vi ska följa branschens normer. Alla ska bära badkläder. Tjejer ska ha på sig bikini eller heltäckande baddräkt och killar ska ha badbyxor eller shorts, säger Inger Grotteblad till Uppsala.expressen.se

Seder och bruk

Reglerna som Inger Grottebland, försäljningschef på Fyrishov, syftar på grundar sig på tre saker; säkerhet, hygien och seder och bruk.
– Det finns en risk för att tjejer som badar topless kan utsättas för sexuellt ofredande. Och vi vill att flickor som kommer hit ska känna sig trygga, säger hon.
Tjejerna känner sig diskriminerade, hur ser du på det?
– Jag hänvisar till att vi har våra säkerhetsskäl och våra seder och bruk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag