Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

23-åringen släpps
fri för Ikea-morden

Den misstänkta 23-åringen under häktningsförhandlingarna.

Foto: Anna-Karin Nilsson

36-åringens advokat Per-Ingvar Ekblad svarade under häktningsförhandlingarna att 36-åringen erkänner de två morden.

Foto: Anna-Karin Nilsson
Klockan 15.45 inleddes häktningsförhandlingen i Västmanlands tingsrätt. Foto: Anna-Karin Nilsson

Två personer dödades på Ikea i Erikslund i Västerås i måndags.

Foto: Fredrik Sandberg/Tt

Polisens talesperson Per Strömbäck i varuhuset när IKEA i Västerås öppnade igen på onsdagen efter måndagens knivdåd.

Foto: Maja Suslin/Tt

Flaggan var på halv stång utanför Ikeavaruhuset i Västerås i onsdags.

Foto: Maja Suslin/Tt

Den 36-årige mannen har förordnats advokat Per-Ingvar Ekblad (bilden), som tidigare försvarat barnamördaren Christine Schürrer.

Foto: Roger Vikström
1 / 8

Den mordmisstänkte 36-åringen erkänner dubbelmordet på Ikea i Västerås och har häktats.

36-åringens försvarare, Per-Ingvar Ekblad, berättade efter häktningsförhandlingen:

– Han erkänner att han gjort sig skyldig till mord i två fall på varuhuset Ikea i Västerås, vilket innebär att häktningsyrkandet medges.

En stund senare valde tingsrätten att försätta 23-åringen på fri fot.

– Han följde med sin bekant till Ikea och den bekante utförde det här dådet, säger advokat Maria Wilhelmsson.

Den 36-årige mannen erkänner att han gjort sig skyldig till mord i två fall på varuhuset Ikea i Västerås. Det meddelade hans advokat Per-Ingvar Ekblad när häktningsförhandlingen inleddes.

Tingsrätten beslutar att häkta 36-åringen som på sannolika misstänkt för mord, samt tillstånd att meddela honom restriktioner.

Häktningsförhandlingen mot 36-åringen inleddes klockan 15.45 i sal 8 i Västmanlands tingsrätt. Expressens reporter Johan Ronge är på plats och rapporterar direkt från tingsrätten.

Efter att åklagare Eva Morén läst upp anklagelserna svarade Per-Ingvar Ekblad:

– 36-åringen erkänner att han gjort sig skyldig till mord i två fall på varuhuset Ikea i Västerås, vilket innebär att häktningsyrkandet medges.

Advokaten: "Det är hemskt"

Efter häktningsförhandlingen sa advokaten:

– Inställningen är kort att han erkänner att han har gjort sig skyldig till två fall av mord på varuhuset i Västerås. Jag har pratat med honom och gått igenom utredningen.

– Tyvärr, tyvärr så erkänner han att han gjort sig skyldig till två mycket fruktansvärda mord i Västerås. Det är hemskt att det har hänt, säger Per-Ingvar Ekblad.

Han ville inte ge några kommentarer angående 36-åringens hälsotillstånd. Advokaten vill heller inte kommentera hur han kommer att lägga upp försvaret framöver – om han till exempel kommer att åberopa att klienten led av någon form av sinnesförvirring vid brottstillfället.

Känd advokat

36-åringen hade tidigare under dagen vaknat på sjukhuset, där han vårdas. Han kan också svara på frågor. Det bekräftar Eva Lindahl på landstinget Västmanland för Expressen.

Västmanlands tingsrätt bekräftade tidigare att 36-åringen inte kommer att närvara vid dagens häktningsförhandling, däremot fanns han med på telefon.

Enligt tingsrätten finns det möjlighet att ha med personer från sjukhussängen via videouppkoppling, men det är inget som åklagaren har begärt till dagens förhandling. 36-åringen företräds i salen av sin försvarare, advokat Per-Ingvar Ekblad.

Tidigare under torsdagen utsågs advokaten som försvarare för mannen. Ekblad har tidigare företrätt dubbelmördaren Christine Schürrer, som dömdes för morden i Arboga 2008.

23-åring släpps

Strax efter klockan 16 inleddes häktningsförhandlingen mot 23-åringen. Han satt i salen med en grön fleecejacka hängande över sina axlar och nedre delen av ansiktet.

Åklagaren Eva Morén begärde att 23-åringen ska vara häktad med restriktioner medan hans advokat Maria Wilhelmsson bestred yrkandet.

Tingsrätten beslutade sedan om stängda dörrar. Och vid klockan 16.45 kom beslutet - misstankarna räcker inte för häktning och 23-åringen kommer därmed att försättas på fri fot.

– Tingsrätten avkunnar följande beslut. På följande bevisning kan inte 23-åringen anses skäligen misstänkt för medhjälp till mord. Häktningsyrkandet avslås och anhållningsbeslutet hävs, säger rådmannen.

Åklagare Eva Morén förklarade efteråt att utredningsläget förändrades i och med att 36-åringen erkände morden.

"I behov av skydd"

23-åringens advokat Maria Wilhelmsson var glad och lättade efter att klienten försatts på fri fot.

– Jag tycker att det är helt rätt. Det är ett bra beslut av rätten.

Hon berättar att mannen var med en bekant för att handla på Ikea när morden inträffade.

– Han följde med sin bekant som skulle handla, och han visste inte riktigt var de skulle åka men han följde med honom. Sen gjorde han bara det här, säger hon och syftar på att den bekante utförde morden.

Enligt advokat Maria Wilhelmsson kände inte 23-åringen den 36-årige mannen särskilt väl.

Hur mår din klient just nu?

– Han blev så klart lättad och glad att han inte behöver sitta kvar i häktet. Det är en påfrestande situation.

Polisen har tidigare bedömt att det finns en hotbild mot asylboenden. Maria Wilhelmsson hoppas nu att hennes klient blir skyddad – detta trots att tingsrätten förkunnat att bevisen mot honom inte ens räcker upp till skälig misstanke för medhjälp.

– Jag hoppas att han får beskydd. För läser man det som står på Flashback så är han i stort behov av beskydd kan man säga.

Ändrad brottsmisstanke

Innan häktningsframställningarna lämnades in förekom ett intensivt utredningsarbete hos polisen i Västerås. Strax före klockan kvart i tio kom framställningarna in till tingsrätten. Båda männen stod då som misstänkta på sannolika skäl, alltså hade misstankarna stärkts mot 23-åringen.

Men klockan 14.17 – mindre än två timmar innan den första häktningsförhandlingen skulle inledas – ändrades både brottsmisstanke och misstankegrad för 23-åringen.

Mannen misstänktes då för medhjälp till mord på den lägre misstankegraden.

Åklagaren Eva Morén förklarade, efter häktningsförhandlingen, att 36-åringen ännu inte hade förhörts när den första häktningsframställan lämnades. I och med 36-åringens erkännande förändrades misstankarna.

Men 23-åringens Maria Wilhelmsson advokat var mycket förvånad över åklagarens ändrade turer.

– Jag är lika förvånad som alla andra över det. Jag kan inte förstå hur åklagaren resonerade när hon höjde misstankegraden.

Film som visar när han tar två knivar

Enligt Aftonbladet finns det en film från varuhuset som visar när den misstänkte 36-åringen tar två knivar – däremot visar den inte när något knivvåld utdelas mot offren. Mannen ska sedan, enligt Aftonbladet, ha huggit sig själv. Efter morden har mannen vårdats på sjukhus för sina skador. Han har inte kunnat förhöras och inte heller förordnats advokat. Enligt uppgift fanns det avvisningsbeslut på 36-åringen från Migrationsverket, som skulle verkställas inom kort.

Han är kvar på sjukhusets intensivvårdsavdelning, där han vårdas för de svåra skador han ska ha åsamkat sig själv efter morden.

– Han kan häktas utan att vara vid medvetande, säger förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Expressens tv-sändning.

Kan svara på frågor

Eva Lindahl vid landstinget i Västmanland berättade under torsdagsförmiddagen att tillståndet förbättrats för 36-åringen.

– Det är fortfarande allvarligt men det är ändå bättre jämfört med tidigare.

Är det inte kritiskt längre?

– Nej, inte som det ser ut nu. Men återigen, det här är en lägesbild. Vi kan inte säga att faran är över på något sätt.

Senare bekräftar Eva Lindahl att mannen har vaknat. Han var tidigare nersövd.

Är han kontaktbar?

– Ja.

Han kan svara på frågor?

– Ja, i alla fall det mest primära. Han sover ju inte längre. Sedan vet jag inte vilken status han har vad gäller kontaktbarhet.

Mannen vaknade under morgontimmarna, exakt när vet inte Eva Lindahl.

– Det är läget nu, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!