Populära Eriksdalsbadet i Stockholm inför nu könssegregerade bubbelpooler. För många tafsande män är orsaken. Foto: Mikael Sjöberg
Populära Eriksdalsbadet i Stockholm inför nu könssegregerade bubbelpooler. För många tafsande män är orsaken. Foto: Mikael Sjöberg

Bad inför olika pooler för kvinnor och män

Publicerad

Populära Eriksdalsbadet i Stockholm inför nu könssegregerade bubbelpooler. För många tafsande män är orsaken.

– Vi har märkt att det varit en ökning på tafsningarna och då tänkte vi att vi nu ska prova det här eftersom flera kvinnor tidigare önskat det, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet.

 

Eriksdalsbadet är Sveriges nationalarena för simsport och populärt badhus får många. Men sedan någon vecka tillbaka har man infört könssegregerat bubbelpooler.

– Vi har haft en efterfrågan under en lång tid, framför allt från kvinnor, att vi ska dela upp bubbelpoolerna för män och kvinnor, säger Sara Franzén Shilwan och fortsätter:

– Eftersom kvinnor har upplevt att det känns obehagligt att tränga sig ner bland en massa män har vi nu valt att tillmötesgå dem, säger hon.

Att beslutet kommer nu beror på att personalen under november och december månad fått ett ökat antal anmälningar från badgäster att det har tafsats på dem i bubbelpoolerna. Händelserna har lett till flera polisanmälningar.

Enligt de rapporter som personalen fått från badgästerna så är det enbart män som tafsat på kvinnor. Personalen känner inte till att män ska ha tafsat på andra män, eller ett några kvinnor ska ha tafsat på män.

Men det finns en osäkerhet i vad som utgör en tafsning.

– Det är väldigt svårt att avgöra i en bubbelpool där man sitter tätt ihop om det är en tafsning eller om någon bara råkat komma åt en annan person, säger Sara Franzén Shilwan.

På Eriksdalsbadet har man tre bubbelpooler. Nu begränsar man två av dem för vardera män och kvinnor, och den tredje förblir mixad.

Sara Franzén Shilwanberättar att många kvinnor fortfarande väljer att gå till den mixade, där både män och kvinnor kan bada tillsammans.

– Man ska kunna välja vem man vill bubbla med, säger hon.

Trots att många är positiva till förändringen, finns andra som tycker att det är ett steg i fel riktning.

– Ja, någon har tyckt att det är bakåtsträvade och sagt att "är det här framtiden, att vi ska dela upp oss?", säger hon.

Förändringen är inledningsvis tillfällig.

– Nu provar vi det här och så ska vi utvärdera det här senare under våren, säger hon.

Därefter ska man se om det ska permanentas.

Fram tills dess går det bra att välja precis vem man vill bubbla med.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag