Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bad inför olika pooler för kvinnor och män

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Populära Eriksdalsbadet i Stockholm inför nu könssegregerade bubbelpooler. För många tafsande män är orsaken.
Foto: Mikael Sjöberg

Populära Eriksdalsbadet i Stockholm inför nu könssegregerade bubbelpooler. För många tafsande män är orsaken.

– Vi har märkt att det varit en ökning på tafsningarna och då tänkte vi att vi nu ska prova det här eftersom flera kvinnor tidigare önskat det, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet.

Eriksdalsbadet är Sveriges nationalarena för simsport och populärt badhus får många. Men sedan någon vecka tillbaka har man infört könssegregerat bubbelpooler.

– Vi har haft en efterfrågan under en lång tid, framför allt från kvinnor, att vi ska dela upp bubbelpoolerna för män och kvinnor, säger Sara Franzén Shilwan och fortsätter:

– Eftersom kvinnor har upplevt att det känns obehagligt att tränga sig ner bland en massa män har vi nu valt att tillmötesgå dem, säger hon.

Att beslutet kommer nu beror på att personalen under november och december månad fått ett ökat antal anmälningar från badgäster att det har tafsats på dem i bubbelpoolerna. Händelserna har lett till flera polisanmälningar.

Enligt de rapporter som personalen fått från badgästerna så är det enbart män som tafsat på kvinnor. Personalen känner inte till att män ska ha tafsat på andra män, eller ett några kvinnor ska ha tafsat på män.

Men det finns en osäkerhet i vad som utgör en tafsning.

– Det är väldigt svårt att avgöra i en bubbelpool där man sitter tätt ihop om det är en tafsning eller om någon bara råkat komma åt en annan person, säger Sara Franzén Shilwan.

På Eriksdalsbadet har man tre bubbelpooler. Nu begränsar man två av dem för vardera män och kvinnor, och den tredje förblir mixad.

Sara Franzén Shilwanberättar att många kvinnor fortfarande väljer att gå till den mixade, där både män och kvinnor kan bada tillsammans.

– Man ska kunna välja vem man vill bubbla med, säger hon.

Trots att många är positiva till förändringen, finns andra som tycker att det är ett steg i fel riktning.

– Ja, någon har tyckt att det är bakåtsträvade och sagt att "är det här framtiden, att vi ska dela upp oss?", säger hon.

Förändringen är inledningsvis tillfällig.

– Nu provar vi det här och så ska vi utvärdera det här senare under våren, säger hon. 

Därefter ska man se om det ska permanentas.

Fram tills dess går det bra att välja precis vem man vill bubbla med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.