Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Backade – för att hindra eskalering”

Polischefen Malena Grann om insatsen i Linköping.
Malena Grann, chef för polisregion Öst.
Foto: Polisen / Pressbild
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK / JEPPE GUSTAFSSON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Högerextremisten Rasmus Paludans planerade koranbränning i Skäggetorp i Linköping slutade i upplopp.

Innan Paludan ens var på plats backade polisen undan – ett beslut som har fått kritik.

– Vi kommer följa det här och utvärdera hela vår kommendering, vilka beslut som fattades och hur de påverkade händelseutvecklingen, säger Malena Grann, chef för polisregion Öst.

Kaos bröt ut i Skäggetorp i Linköping under skärtorsdagen inför den dansk-svenske högerextremisten Rasmus Paludans tillståndsgivna koranbränning i stadsdelen.

Tre poliser skadades lindrigt i stenkastningen och flera polisbilar plundrades.

Lokalpolisområdeschef Ann-Christine Rehnström säger till Corren att läget urartade så pass mycket att polisen på plats tvingades dra sig tillbaka.

– Vi gjorde en bedömning utifrån den resursen vi var att vi inte kunde hantera situationen på ett betryggande sätt. Därför valde vi aktivt att backa ur tillfälligt. Vi såg att det var vår närvaro som skapade våldsamheterna, säger hon till tidningen.

”Vi måste bort”

Under fredagen har Corren publicerat en insändarartikel undertecknad ”Ingripandepolis, Linköping” som beskriver situationen på platsen och kallar insatsen ett ”misslyckande”.

I insändaren kommer hård kritik mot polisledningen, då skribenten menar att polisen kunde gått in igen efter att de fått uppbackning från andra delar av landet men hölls tillbaka.

”Jag vill att ledningen ska förstå att det är jag och mina kollegor som ska åka till Skäggetorp i morgon, nästa vecka och veckan efter det. Det är vi som ska stå till svars när trebarnsmamman frågar varför vi lämnade dem när Skäggetorp brann och aldrig kom tillbaka”.

Malena Grann, chef för polisregion Öst där Linköping ingår, har tagit del av kritiken.

– Det var ett aktivt beslut som vår kommenderingsledning fattade, att backa hem och taktiken med ett defensivt förhållningssätt för att förhindra att våldet skulle eskalera ytterligare, säger hon.

Finns det någon självkritik kring beslutet i dag?

– Vi kommer följa det här och utvärdera hela vår kommendering, vilka beslut som fattades och hur de påverkade händelseutvecklingen. Men utifrån det jag vet i dag så tycker jag det verkar vara ett klokt beslut som fattades.

Enligt Malena Grann så var stoleken på den ursprungliga polisresursen inför demonstrationen avvägd utifrån polisens initiala lägesbild och tidigare erfarenheter.

– När det utvecklades som det gjorde, då behövde vi bli fler och begärde förstärkning nationellt, säger hon.

Malena Grann säger att polisen arbetat i Skäggetorp, som finns med på polisens lista över utsatta områden, under lång tid med lokal närvaro och att att det arbetet kommer fortsätta.

– Det är viktigt för oss och det är viktigt att vi finns där, närvande och synliga, för att skapa trygghet i Skäggetorp. I den här våldsamma händelsen så var det ett taktiskt beslut att dra sig tillbaka för att inte våldet skulle eskalera, men Skäggetorp är viktigt för oss och vi kommer vara närvarande framöver, säger hon.

Se kaoset:

Klär ut sig till poliser och slår sönder bilar

Kaosartade scenerna i Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.