Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Babylycka på Kolmården – en noshörning har fötts

Den lilla noshörningen föddes på Kolmården på lördagen.Foto: Kolmården
Alltgick bra när Imfolozi fick sin lilla noshörningsflicka.Foto: Kolmården
Förlossningen tog bara 30 minuter.Foto: Kolmården
Noshörningen vägde 50 kilo när hon föddes.Foto: Kolmården

En noshörningsflicka har kommit till världen i Kolmårdens djurpark.

Förlossningen gick väl och redan efter 30 minuter stod den nyfödda kalven vid mammans sida.

– Det var jättehäftigt att se, säger Lovisa Löfving, djurvårdare på Kolmården.

Födseln skedde inne parken vid 15.30 på lördagen. Allt gick väl och en stund senare stod en 50 kilo tung noshörningsflicka bredvid mamman med det tjusiga namnet Imfolozi.

Noshörningar är dräktiga i 16 månader så självklart var det med viss spänning djurparkspersonalen såg fram mot själva finalpasset.

Varit dräktig i 16 månader

– Vi konstaterade att honan var dräktig förra sommaren. Sedan dess har vi väntat på dagen när ungen skulle födas. Det var en häftig upplevelse, säger djurvårdaren Lovisa Löfving i Expressen TV.

Veterinär har varit på plats och allt verkar OK med "den lilla".

– Mamman har fött fem ungar tidigare så hon är erfaren och vet hur hon ska ta hand om den här ungen, förklarar Lovisa Löfving.

Noshörningsungen ska nu i lugn och ro vänja sig vid livet i parken. Så småningom ska hon få träffa Kolmårdens andra vuxna noshörnig, också en hona.

– Till våren är det meningen att hon ska kunna släppas ut på savannen med de andra djuren. Jag hoppas hon är pigg och glad då så att många parkbesökare kan se henne, säger Lovisa Löfving.

Projekt för att rädda vilda noshörningar

Tjuvjakten på noshörningar i Afrika har under senare tid ökat och noshörningarna i Europas djurparker fungerar som en viktig backup för sina vilda artfränder.

Kolmården driver också ett forskningsprojekt tillsammans med Linköpings universitet där man utvecklar ny teknik som hjälper parkvakterna i Afrika att övervaka noshörningarna och skydda dem från tjuvjägare. 

Bland annat har Kolmårdens noshörningar testat ut en ny GPS-sändare som enligt planen ska användas på noshörningar i Kenya. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.