Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baas: ”Jag har aldrig varit rädd på mitt jobb”

David Baas, Expressens reporter är nominerad till Stora journalistpriset. Foto: OLLE SPORRONG
David Baas är nominerad i kategorien "Årets röst".Foto: Linnea Sjölund
Här konfronterar Expressens David Baas sverigedemokraten Per Olsson.Foto: Cornelia Schauermann
"Jag vill ställa upp i tävlingar som jag vet att jag vinner", säger David Baas.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Han har granskat Sverigedemokraterna och avslöjat anonyma näthatare.

Nu är Expressens reporter David Baas nominerad till Stora journalistpriset – för tredje gången.

– Jag vill ställa upp i tävlingar som jag vet att jag kan vinna, säger han.

Under flera års tid har David Baas granskat både Sverigedemokraterna och personer som skrivit anonyma hatiska inlägg på olika nätforum. 

Arbetet har vid flera tillfällen lett till att personer tvingats lämna sina uppdrag för SD, och inom partiet har man ett eget uttryck - att bli ”Baasad” - när man blir kontaktad av honom.

Bevakningen har många gånger även lett till hotfulla situationer, men det är inget som hindrat David Baas i hans arbete.

– Jag har aldrig varit rädd på mitt jobb och då har jag ändå haft knivnazister som springer efter mig. Man är så inställd på att göra jobbet att känslorna kanske kommer sedan. Man kan rent filosofiskt fråga sig vad som gör med en människa som varje vecka ska höra att man ska dö. Inte jättemycket kan jag konstatera, säger han.

Nominerad för tredje gången

Nu har arbetet lett till en nominering till Stora Journalistpriset i kategorin Årets röst. 

Juryns motivering: ”Han låter sig inte tystas. Med en imponerande uthållighet jagar han rätt på anonyma hatare och möter dem öga mot öga när de avslöjas som odemokratiska makthavare.”

David Baas för född och uppvuxen i Luleå. Han flyttade till Stockholm 199 och tog en magisterexamen i statsvetenskap, samt historia och latin. Därefter bar det av till Journalisthögskolan och praktik på Metro. 

Han blev fast anställd i princip direkt och stod för ett av de mest uppmärksammade jobben när han inför valet 2006 gick med i samtliga ungdomsförbund för att kunna ta emot intern valinformation. En klassisk wallraff. 

Det är tredje gången David Baas nomineras till Stora Journalistpriset. 

– Jag vill ställa upp i tävlingar som jag vet att jag vinner, så jag hoppas att det blir tredje gången gillt, säger David Baas.

2013 var han och Christian Holmén nominerade i kategorin Årets avslöjande för sitt uppmärksammade avslöjande om Sverigedemokraternas järnrörsskandal, året därefter 2014 var David Baas och Christian Holmén nominerade tillsammans med My Vingren och Martin Fredriksson på Researchgruppen för reportageserien "SD och näthatet".

David Baas har tidigare vunnit Föreningen grävande journalisters pris Guldspaden två gånger samt gett ut boken "Bevara Sverige svenskt : ett reportage om Sverigedemokraterna".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.