Aziza riskerar mördas – får stanna i Sverige

Palestinska Aziza Arman är glad över att få stanna i Sverige. Hon hade riskerat hedersmord om hon utvisats.
Foto: PRIVAT
Migrationsverket beslutar att palestinska Aziza Arman får stanna i Sverige.
Foto: PRIVAT
Palestinska Aziza Arman får stanna i Sverige sedan Migrationsverket ändrat sitt tidigare beslut.
Foto: PRIVAT

Hon skulle utvisas och riskerade hedersmord i hemlandet, men får nu stanna i Sverige.

Palestinska Aziza Arman är lycklig sedan Migrationsverket upphävt sitt beslut att utvisa henne, som Expressen rapporterade om i höstas.

– Jag är så glad, nu har jag nytt hopp för framtiden, säger hon.

Aziza Arman har utsatts för våld och mordförsök av sin familj i hembyn på palestinska Västbanken, där hon kämpade för kvinnors rättigheter.

Hon flydde till Sverige där hon fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i instans efter instans. I Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen.

Hotad av familjen och Hamas

Men efter omprövning tror Migrationsverket nu på Azizas uppgifter om att hon är hotad både av sin familj och av islamistgruppen Hamas där flera familjemedlemmar är aktiva. Hon får därför status som flykting och uppehållstillstånd i tre år – med goda möjligheter till permanent uppehållstillstånd.

– Det är en enorm lättnad, jag är så lycklig. Jag har levt under så stor press i många år. Det här beslutet kommer att ändra mitt liv, säger Aziza Arman, 47.

– Nu känner jag mig fri. Jag har nytt hopp för framtiden och min familj. Nu kan jag bo i Sverige, arbeta och kanske komplettera min utbildning, säger hon.

Aziza får uppehållstillstånd tillsammans med en minderårig son. Två andra barn, en son och en dotter, har hunnit fylla 18 under processens gång, så deras ärenden behandlas separat. Hon säger att kommer att bli ”ännu gladare” när det kommer beslut om att också de får stanna.

”De kommer att döda mig”

– Jag kan inte återvända hem. De kommer att döda mig, sade hon till Expressen förra året och hennes uppgifter fick stöd av palestinska sociala aktivister.

Migrationsverket ville utvisa henne efter sex år i Sverige, men efter flera avslag gav Migrationsdomstolen henne en ny chans och slog fast att utvisningsbeslutet skulle omprövas. Nu tror Migrationsverket på hennes uppgifter och ändrar beslutet.

Migrationsverket bedömer, enligt beslutet, att hon lämnat ”tillförlitliga uppgifter om den hedersrelaterade hotbilden mot henne” på grund av en utomäktenskaplig relation. 

”Hon bedöms även ha lämnat tillförlitliga uppgifter om sina släktingars samröre med Hamas samt att hon gått emot Hamas principer, brutit mot samhällets normer och dess patriarkala struktur”, heter det i beslutet.

Hjälpte kvinnor

Aziza Arman är en känd person också utanför sin hemby Kharbatha nära Ramallah på Västbanken. Hon startade en organisation för att hjälpa palestinska kvinnor som förtrycktes av det traditionella manssamhället. 

Hon organiserade kvinnor så att de skulle kunna tjäna egna pengar på sömnadsarbeten. Hon startade en förskola – med svenskt bistånd – som skulle stå fri från påverkan av islamiströrelsen Hamas. 

Hon var för självständig för sin man och för bysamhället, hon utsattes för mordförsök av familjemedlemmar – och tvingades fly när hon träffade en annan man. Hon flydde till Sverige för sju år sedan ”för att det är det bästa landet för kvinnor”. 

Tackar för publicitet

– Jag är tacksam mot Expressen och Dagens Nyheter för att de publicerade min berättelse. Det gav mig trovärdighet. Jag tror att det hade stor inverkan på att mitt fall omprövades, säger Aziza Arman som också tackar sin advokat Mathias Hjertén.

Hjertén förklarar att Aziza Arman enligt lagen kan beviljas permanent uppehållstillstånd om hon kan visa att hon har en anställning eller driver ett företag hon kan försörja sig på.

– Det är ovanligt att en person beviljas ny prövning och ännu ovanligare att denna vinner framgång. Av det Aziza berättade om att hon varit med om i hemlandet framgick att hon hade vågat trotsa de rådande värderingarna om kvinnans roll i samhället i syfte att förbättra situationen för kvinnor och barn, säger Mathias Hjertén. 

Arbetade självständigt

Aziza har berättat att hoten och attackerna mot henne började när hon bjöds in att följa med en officiell palestinsk delegation till Dubai där hon skulle berätta om sitt arbete med att organisera kvinnor. Hennes man och byn ville stoppa henne, det ansågs vara opassande att en kvinna reste ensam.

Hon reste trots motståndet. Sedan fortsatte hon att arbeta självständigt, hon sålde palestinska produkter som olivolja och honung till Gulfstaterna. Hon ledde en rad projekt för kvinnor med stöd av de svenska biståndsorganen Sida, Emmaus och Radiohjälpen.

Hon startade en förskola som på engelska med stöd från de tre svenska organisationerna och från Förenade arabemiraten.

”Barnen skyddade mig”

Den djupa klyftan mellan henne och maken fördjupades. Hon ”drog vanära” över släkten. ­

– En bil körde mot mig i full fart när jag gick på gatan, jag lyckades kasta mig undan. Min man slog mig och försökte strypa mig hemma, barnen skyddade mig, har Aziza Arman tidigare berättat. 

När hon träffade en ny man blev situationen ohållbar. Hon flydde till Sverige. Hennes fem barn är i dag i åldrarna 10-29 år, de två äldsta bor i hemlandet, de tre yngre i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.