Aziza riskerar hedersmord – vann i Migrationsdomstolen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Migrationsdomstolen ger Aziza Arman en ny chans. Beslutet om utvisning ska omprövas.
Foto: PRIVAT
Aziza Arman får en ny chans att stanna i Sverige. Beslutet om utvisning ska omprövas.
Foto: PRIVAT

Hon skulle utvisas till sitt hemland där hon riskerar hedersmord – men får nu en ny chans att stanna i Sverige.

Palestinska Aziza Arman är hoppfull igen sedan hon vunnit i Migrationsdomstolen som slår fast att tidigare beslut om utvisning ska omprövas.

– Jag har nytt hopp efter alla avslag, säger hon och tackar Expressen som uppmärksammade hennes fall för tre veckor sedan.

Aziza Arman fick avslag efter avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. I Migrationsverket, Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen.

Inga överklaganden hjälpte. Den palestinska kvinnan skulle utvisas trots att hon utsatts för våld och mordförsök av sin familj i hembyn – där hon kämpat för kvinnors rättigheter.

– Jag kan inte återvända hem. De kommer att döda mig, sade hon till Expressen den 15 augusti och fick stöd av palestinska sociala aktivister.

Finns hedersrelaterat hot

Nu ger Migrationsdomstolen henne en ny chans. Domstolen anser i sitt nya beslut att den ”hedersrelaterade hotbilden” mot henne är så allvarlig att Migrationsverket ska ompröva sitt tidigare beslut att vägra henne uppehållstillstånd.

– Jag är glad efter en lång period av stress, ångest och depression. Beslutet ger mig nytt hopp efter alla avslag jag fick, säger Aziza Arman.

– Jag är också glad för att mina barn är glada. Jag kan känna och se deras hopp nu. Jag hoppas verkligen att Migrationsverket ger oss en chans att stanna i Sverige, säger hon.

Aziza Arman organiserade palestinska kvinnor.
Foto: PRIVAT

Organiserade palestinska kvinnor

Aziza Arman är en känd person också utanför sin hemby Kharbatha nära Ramallah på Västbanken. Hon startade en organisation för att hjälpa palestinska kvinnor som förtrycktes av det traditionella manssamhället. Hon organiserade kvinnor så att de skulle kunna tjäna egna pengar på sömnadsarbeten, hon startade en förskola – med svenskt bistånd – som skulle stå fri från påverkan av islamiströrelsen Hamas. 

Hon var för självständig för sin man och för bysamhället, hon utsattes för mordförsök av familjemedlemmar– och tvingades fly när hon träffade en annan man. Hon flydde till Sverige för sex år sedan ”för att det är det bästa landet för kvinnor”.

– Jag är glad att domstolen anser att mitt fall är värt att prövas på nytt. Stödet från tidningar och människor har också haft effekt. Jag vill tacka Expressen och Dagens Nyheter för att de lät min röst nå ut, säger Aziza Arman.

Ny prövning

”Vid en sammantagen bedömning av de uppgifter som kommit fram samt den bevisning som getts in anser Migrationsdomstolen att den åberopade hedersrelaterade hotbilden kan antas utgöra ett sådant bestående verkställighetshinder … Klagandena ska därför beviljas en ny prövning av frågan om uppehållstillstånd”, skriver Migrationsdomstolen i sitt beslut.

– Hotbilden mot Aziza har ökat sedan den tidigare prövningen och det är dessa nya omständigheter som domstolen beslutat att Migrationsverket ska pröva. Flera personer har oberoende av varandra lämnat uppgifter som stöder Azizas berättelse och hon har även givit in skriftliga handlingar som pekar i samma riktning, säger advokat Mathias Hjertén som företräder Aziza Arman. 

Aziza Arman har berättat att hoten och attackerna mot henne började redan när hon bjöds in att följa med en officiell palestinsk delegation till Dubai där hon skulle berätta om sitt arbete med att organisera kvinnor. Hennes man och byn ville stoppa henne, det ansågs vara opassande att en kvinna reste ensam.

Startade förskola

Hon reste trots motståndet. Sedan fortsatte hon att arbeta självständigt, hon sålde palestinska produkter som olivolja och honung till Gulfstaterna. Hon ledde en rad projekt för kvinnor med stöd av de svenska biståndsorganen Sida, Emmaus och Radiohjälpen.

Hon startade en förskola som på engelska heter Peace Home for Children och Motherhood med stöd från de tre svenska organisationerna och från Förenade arabemiraten.

Den djupa klyftan mellan henne och maken fördjupades. Hon ”drog vanära” över släkten. ­

”Barnen skyddade mig”

– En bil körde mot mig i full fart när jag gick på gatan, jag lyckades kasta mig undan. Min man slog mig och försökte strypa mig hemma, barnen skyddade mig, har Aziza Arman tidigare berättat. 

När hon träffade en ny man blev situationen ohållbar. Hon flydde till Sverige. Hennes fem barn är i dag i åldrarna 29–10 år, de två äldsta bor i hemlandet, de tre yngre i Sverige.

– Om jag får uppehållstillstånd i Sverige skulle jag härifrån vilja fortsätta det jag startade i Palestina. Alltså att försvara kvinnors rättigheter i Mellanöstern och stärka kvinnors möjligheter, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.