Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aziza kämpade för kvinnors rättigheter – riskerar hedersmord om hon utvisas

Senaste nytt från Expressen TV.
Palestinska Aziza Arman riskerar att bli hedersmördad i hembyn om hon utvisas.
Foto: PRIVAT
Palestinska Aziza Arman ska utvisas efter sex år i Sverige.
Foto: PRIVAT

Hon är en aktiv självständig kvinna som kämpar för kvinnors rättigheter.

Därför tvingades Aziza Arman fly från sin palestinska familj och hemby efter mordförsök och hot.

Nu ska hon utvisas efter sex år i Sverige – och fruktar att hon kommer att mördas om hon återvänder hem.

– Jag valde Sverige för att det är bästa landet för kvinnor, säger hon.

Palestinska Aziza Arman, 45, är en känd person också utanför sin hemby Kharbatha nära Ramallah på Västbanken. Hon startade en organisation för att hjälpa palestinska kvinnor som förtrycktes av det traditionella palestinska manssamhället och liksom alla palestinier led under den israeliska ockupationen.

Hon organiserade kvinnor så att de skulle kunna tjäna egna pengar på sömnadsarbeten, hon startade en förskola – med svenskt bistånd – som skulle stå fri från påverkan av islamiströrelsen Hamas. 

Utsattes för mordförsök

Hon säger att hon var för självständig för sin man och för bysamhället, att hon utsattes för mordförsök – och att hon tvingades fly när hon träffade en annan man. Hon flydde till Sverige där hon nu riskerar utvisning efter sex år, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

– Jag var aktiv och kämpade för mänskliga rättigheter i Palestina. Jag var separerad från min man och träffade en annan. Min exmake och mina bröder ville döda mig för att återställa familjens heder, säger Aziza Arman, som sedan sex år bor med fem av sina sju barn i Sverige.

– Jag tvingades fly. Jag valde Sverige för att det är ett bra land som respekterar kvinnor, det bästa landet för kvinnliga rättigheter. Jag hade sett det när jag besökte Sverige tidigare.

”De kommer att döda mig”

– Nu vill Sverige utvisa mig. Jag kan inte återvända hem. De kommer att döda mig, säger hon.

Aziza Arman.
Foto: PRIVAT

Hon och de tre barnen har fått avslag på sin begäran om uppehållstillstånd av både Migrationsverket och Migrationsdomstolen. Det senaste avslaget kom i juni.

Den palestinske sociale aktivisten Kanaan Jamal från Nablus på Västbanken vädjar till Sverige att låta Aziza Arman stanna. Han hyllar hennes olika projekt för palestinska kvinnor och säger att hon hjälpt dem att frigöra sig, att uttrycka sig själva – och att tjäna egna pengar. Och att hon därför är hotad av männen i sin familj och sin by.

– Aziza borde vara en symbol för alla kvinnor. Men det är livsfarligt för henne att återvända hem. Imamen i byn fördömde henne. Hon har utsatts för mordförsök, hennes bröder hotar att döda henne, säger Kanaan Jamal.

– Hon har rätt till skydd enligt FN:s kvinnokonvention som Sverige skrivit under. Jag vädjar till Sverige att låta henne stanna , säger han.

”Motstridiga uppgifter”

Migrationsverket motiverar sitt avslag bland annat med att hon ”inte har gjort sin identitet sannolik” och att hon ”inte har gjort sannolikt att det finns en konkret och individuell hotbild i hemlandet”. Enligt Migrationsverket har hon gett ”motstridiga uppgifter” på flera punkter också uppgifter som beskrivs som ”efterkonstruktion”.

”Aziza A H Arman har även varit vag och detaljfattig i uppgifterna kring den hotbild hon uppger finns från hennes före detta make och hennes bröder. Hon har inte på ett detaljerat sätt kunnat återge hur hoten utryckts. Därtill har hon lämnat motstridiga uppgifter huruvida det finns en hotbild från hennes före detta make eller inte”, heter det i Migrationsverkets beslut.

Aziza Arman förklarar att hon har ett palestinskt pass och en jordansk resehandling – och att Migrationsverket har slagit ned på att hennes arabiska förnamn skrivs olika med latinska bokstäver i de båda dokumenten. ”Aziza” i det ena, ”Azeeza” i det andra, båda sätten att skriva är lika vanliga. 

På det arabiska originalspråket är stavningen identisk på båda ställena.

Opassande att resa ensam

Hon berättar att hoten och attackerna började redan när hon bjöds in att följa med en officiell palestinsk delegation till Dubai där hon skulle berätta om sitt arbete med att organisera kvinnor och om sömnadsverksamheten. Hennes man och byn ville stoppa henne, det ansågs vara opassande att en kvinna reste ensam.

Hon reste trots motståndet. Sedan fortsatte hon att arbeta självständigt, hon sålde palestinska produkter som olivolja och honung till Gulfstaterna. Hon ledde en rad projekt för kvinnor med stöd av de svenska biståndsorganen Sida, Emmaus och Radiohjälpen.

Startade förskola

Hon startade en förskola som på engelska heter Peace Home for Children och Motherhood med stöd från de tre svenska organisationerna och från Förenade arabemiraten.

 – Jag ville öppna en förskola utan islamism och Hamas och politik. En skola där barn får riktiga kunskaper och där de få leka och ha kul. Jag fick idén när min dotter inte gillade sitt dagis, säger Aziza Arman som leder skolan på distans från Sverige.

– I början var många skeptiska och ville stoppa min förskola. I dag köar familjer för att få in sina barn. Vi har 350 elever, säger hon.

Flydde till Sverige

Den djupa klyftan mellan henne och maken fördjupades. Hon ”drog vanära” över släkten. ­

– En bil körde mot mig i full fart när jag gick på gatan, jag lyckades kasta mig undan. Min man slog mig och försökte strypa mig hemma, barnen skyddade mig, säger hon.

När hon träffade en ny man blev situationen ohållbar. Hon flydde till Sverige. Hennes fem barn är i dag i åldrarna 29–10 år, de två äldsta bor i hemlandet, de tre yngre i Sverige.

 – Jag stod upp för kvinnors rättigheter. Det är en viktig fråga för Sverige, jag hoppas att jag får stanna, säger Aziza Arman.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.