Flyktinglägret har blivit som en stad

"Inget här gör en lycklig," säger sexbarnsmamman Aziza Ghazzawi, 32.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Aziza Ghazzawi och sonen Mohammed bor i
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Sedan tre år är lägret hem åt över 80 000 syriska flyktingar, som är fast i väntan på att kriget ska ta slut.
Foto: Christoffer Hjalmarsson
Baracker har ersatt de flesta tälten.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

ZAATARI. Det är Mellanösterns största flyktingläger med egen Champs Elysees-aveny.

Sedan tre år är det hem åt över 80 000 syriska flyktingar, som är fast i väntan på att kriget ska ta slut.

– Inget här gör en lycklig, säger sexbarnsmamman Aziza Ghazzawi, 32.

När de första tälten från FN:s flyktingorgan UNHCR ställdes upp på ödemarken i norra Jordanien sommaren 2012, var tanken att några hundra syriska flyktingar skulle få skydd från kriget.

Men kriget, som började med brutala tillslag av regimen mot frediga demonstranter, eskalerade. Bashar al-Assads regim strider fortfarande mot Fria syriska armén, övriga rebeller och terrornätverket Islamiska staten.

Lägret Zaatari som är 13 kilometer från den syriska gränsen har växt. I dag bor drygt 80 000 flyktingar här enligt FN, mer än hälften är under 18 år, i de tolv distrikten. Zaatari har blivit det största flyktinglägret i Mellanöstern och ett av fem läger i Jordanien.

"Jag har varit här i tre år. Jag har inte sett något som har fått mig att må bättre", säger Aziza Ghazzawi.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Syriska flyktingar har bott här så lång tid att de börjat leva sina liv någorlunda normalt, även om inget är normalt här.

Baracker har ersatt de flesta tälten.

I barackerna kan en familj på nio personer dela på 19 kvadratmeter.

I en sådan bor Aziza Ghazzawi med sin stora familj. Hennes son Mohammed, 17, har en tvillingbror som är kvar i Syrien. Mohammed har en mental funktionsnedsättning och har aldrig gått i skolan.

– Han kan inte läsa eller skriva, säger mamman och motiverar det med sonens nedsättning.

Han är inte ensam. Ett av tre barn på lägret har aldrig gått i skolan. Hälften av barnen går inte i skolan just nu.

– Jag har varit här i tre år. Jag har inte sett något som har fått mig att må bättre, säger Aziza Ghazzawi.

Aziza Ghazzawi och sonen Mohammed.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Flera vi pratar med berättar att de lärt sig känna sig hemma här, trots att de inte kan lämna lägret utan tillstånd från jordanska myndigheter. De som bor här har det bättre än många av de flyktingar som lever i städerna, vilket en majoritet gör. Här får varje flykting 20 jordanska dinar, drygt 245 kronor, i månaden som ska gå till mat. Nyligen beslutade FN:s livsmedelsprogram att dra in matersättningen till 229 000 syriska flyktingar. Nu måste de själva tjäna ihop sina pengar för att klara av att köpa mat och betala för lägenheter som de hyr i städerna. Nästan två av tre syriska flyktingar i Jordanien lever under fattigdomsgränsen vilket innebär under 826 kronor i månaden.


I Zaatari har lägret förvandlats till en medelstor stad, som är en av de största i

Jordanien. Den stora huvudgatan här heter Champs Elysees, precis som avenyn i Paris. Här finns skolor, sjukhus och längs huvudgatan finns butiker som säljer mobiler och hyr ut bröllopsklänningar. Här finns restauranger serverar kebab, falafel och hela kycklingar rullar i grillen. Det råder inte brist på entreprenörer. Det finns 2 500 småföretag här och omsättningen på ekonomin inom lägret uppskattas till 123 miljoner kronor i månaden. Barnen bidrar i allra högsta grad till att ekonomin rullar. Överallt ser vi barn som står i stånden eller hjälper till med sysslor.

Tretton procent av barnen ägnar sig åt barnarbete, enligt UNHCR.

– Om man tar sin son till skolan så ger de honom läxor innan de undervisar honom. De ger inte barnen en bra utbildning, säger Aziza Ghazzawi.

Hon drömmer om att hemstaden Daraa i södra Syrien ska befrias.

– Då kan vi återvända hem. De fortsätter säga till mig att det finns hopp, men det finns inget hopp så länge han sitter kvar på sin tron, säger Aziza Ghazzawi och syftar på den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Lägret i Zaatari är Mellanösterns största flyktingläger.
Foto: Christoffer Hjalmarsson

Tror du på en sådan framtid, att du kommer att kunna återvända hem?

– Om Gud vill och det blir fred. Självklart kommer jag att återvända då. Jag kommer inte att stanna här

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.