Azhi fick inga lektioner – men godkändes ändå

TV4:s Kalla Fakta djupdyker ”Falska betyg” som handlar om hur ett väletablerat skolföretag betygsatt elever.
I programmet vittnar Azhi Omer, före detta elev på skolan, om hur skolan krossade hans dröm att bli snickare.
Foto: Kalla fakta / Kalla fakta
Bergstrands vuxenutbildningar får närmare 90 000 kronor för varje elev med godkända betyg.
Foto: Skärmdump / TV4 Kalla fakta
Azhi Omer godkändes av skolan trots att han inte hade rätt kunskaper.
Foto: Skärmdump / TV4 Kalla fakta

Bergstrands vuxenutbildningar får närmare 90 000 kronor för varje elev med godkända betyg. 

Nu kan TV4:s ”Kalla Fakta” avslöja att skolan gett elever godkänt i kurser som de aldrig har läst.

– Jag har aldrig haft någon chans att få lära mig i skolan, säger Azhi Omer, före detta elev på skolan, till Kalla Fakta.

För att få fler att söka sig till yrkesutbildningar beslutade regeringen våren 2020 att ge statliga skattepengar till satsande kommuner. Totalt fick privata företag i Stockholm omkring 100 miljoner kronor av skattepengar i fjol för att genomföra yrkesutbildningar på komvux.

En av dessa skolor var Bergstrands utbildningar i Bromma, som startade hösten 2020. 

TV4:s ”Kalla Fakta” kan nu avslöja att skolan gett ut falska godkända betyg till eleverna för att ta del av skattepengarna. Totalt får skolan 85 000 kronor för varje godkänt betyg.

Lärare gav ut falska betyg

I programmet vittnar Azhi Omer, före detta elev på skolan, om hur skolan krossade hans dröm att bli snickare.

Azhi Omer berättar att han flyttade från Karlstad till Stockholm för att börja på bygg och anläggningsutbildningen i Bromma. Lärare satte enligt Azhi godkända betyg i kurser som han inte ens läst, bland annat en kurs om hur man som snickare arbetar med våtrum.

– Jag hade verkligen önskat att jag kunde det här och var stolt över det. Jag har aldrig haft någon chans att få lära mig i skolan. Det fanns aldrig någon lektion för det, säger han i Kalla fakta.

Men Azhi Omer är inte ensam om att ha fått felaktiga betyg.

Flera elever skickar in klagomål

Kort efter yrkesutbildningen startades skickade flera elever in klagomål till Stockholms stad och vittnade om att skolan satt falska betyg. På papperet såg allt korrekt ut, men enligt eleverna har de själva inte läst kurserna de fått betyg i.

En elev skriver i ett klagomål att det även saknas kursmaterial och att undervisningen har hållits utomhus eftersom det saknas klassrum. 

I juni 2021, åtta månader efter det första klagomålet, får Stockholms stad nog. Bergströms utbildningar stoppas från att ta in nya elever. Men efter bara två månader anses problemen lösta, och skolan får återigen ta in elever.

Skolans svar: ”Är oacceptabelt”

Annelee Bergstrand, ägare och vd på Bergstrands utbildning, skriver i ett mejl till Kalla Fakta att det är oacceptabelt och beklagligt att det satts falska betyg på flera olika elever

”Det är helt emot våra regler, riktlinjer och rutiner. När omfattningen blev känd för oss i den centrala ledningen vidtog vi omedelbart åtgärder”, skriver hon.

”Kalla Fakta” frågar då varför skolan tagit betalt för flera av betygen.

”De betyg som vi efter utredning säkerställt har varit felaktiga har vi också reglerat med uppdragsgivarna. Om vi missat att reglera någon ersättning för felaktiga betyg, kommer detta givetvis att åtgärdas”, skriver Annelee Bergstrand i mejlet.

Programmet Falska betyg sänds på TV4 klockan 21.00 på måndag den 31 januari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.