Aza från Stockholm: "Vi vågar inte gå ut"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Svenske Aza Cheragwandi är på plats i Turkiet och säger att människor uppmanas att gå ut och demonstrera för president Erdogan. Bilden är tagen vid ett annat tillflle.
Foto: Privat
Sertac Karabas som också är från Stockholm är på plats i Ankara för att gifta sig. Han berättar att det varit kaos under kvällen.
Foto: Privat
Felix Nordlind, 27, är fast på flygplatsen i Istanbul.
Foto: Privat
Sunprime Alanya Beach, där flera svenskar befinner sig.
Foto: Mytravel/Pressbild

Aza Cheragwandi från Stockholm befinner sig i Turkiet där det just nu pågår en militärkupp.

– Det påverkar oss på sådant sätt att vi helt enkelt inte vågar gå ut, berättar Aza Cheragwandi.

UD uppger att det normalt brukar vistas mellan 15 000 och 20 000 svenskar i Turkiet så här års. Aza Cheragwandi från Stockholm befinner sig på ett hotellrum i Alanya tillsammans med sin bror.

– För ungefär en halvtimme sedan blev tv-kanalerna politiserade så vi vet inte så mycket, berättade Aza Cheragwandi vid midnatt.


LÄS ÄVEN: Turkisk militär: Vi har tagit makten i landet


Han berättar att kanalerna antingen kablar ut positiva budskap för president Erdogan, eller för militären.

Aza Cheragwandi säger att människor uppmanas att gå ut och demonstrera för president Erdogan.

– Det påverkar oss på sådant sätt att vi helt enkelt inte vågar gå ut, berättar Aza Cheragwandi.

Oroar sig för våldsamma demonstrationer

Han oroar sig att det kan bli våldsamma demonstrationer om folk väljer att gå ut och demonstrera. Han är själv politisk aktiv och har rekommenderats att hålla låg profil.

– Vi har fått tips om att ha med oss passet vart vi än går, hålla oss inomhus och inte prata politik med någon, säger Aza Cheragwandi.

Han berättar att hans bror har en politisk tatuering som han ser till att hålla dold.

Ingen information från ambassaden

Aza Cheragwandi har varit i landet sedan den 10 juli och berättar att allt har varit väldigt lugnt. De skulle egentligen åka till Istanbul i morgon och därefter flyga tillbaka till Sverige på söndag men nu är det oklart hur det blir.

– Jag har varit i kontakt med ambassad och flygbolaget men ingen kan ge svar på något, vilket är förståeligt, säger Aza Cheragwandi som oroar sig för både sig själv och sina vänner.

Sertac Karabas som också är från Stockholm är på plats i Ankara för att gifta sig.
Foto: / PRIVAT

Tusental – kanske miljoner – på gatorna

Sertac Karabas som också är från Stockholm är på plats i Ankara för att gifta sig. Han berättar att det varit kaos under kvällen.

– Det är mycket folk på gatorna men jag uppfattar det som att det lugnat ned sig, säger han.

Han berättar att flera tusen, kanske miljoner, människor är ute på gatorna för att protestera.

– Men jag tror att det kommer vara lugnt på morgonen, det är poliser ute också.

Turkisk militär vid Taksim-torget i Istanbul.
Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN

Sertac Karabas uppfattar det som att de flesta står bakom staten och är emot kuppförsöket.

– Folk är inte rädda, vi står emot säger han. Och fortsätter:

– Jag är inte orolig över min säkerhet, jag är orolig över det här landet, säger Sertac Karabas.

Margareta, 62: "Det känns overkligt"

Margareta Hallberg, 62, lämnade Sveg för en vecka i solen i Alanya. Nu sitter hon och dottern på hotellrummet och följer spänt nyheterna.

– Det är inte bra. Det är klart det finns oro, särskilt om hur vi ska ta oss hem. Det kanske blir bra tills på måndag, men jag vet inte, säger hon.

Ving, researrangören som samarbetar med hotellet Sunprime Alanya Beach, ska ha skickat ett sms till Margareta och hennes dotter under fredagskvällen. De uppmanas att stanna på hotellet, mer information utlovas under morgondagen.

Trots att hon befinner sig långt från Ankara och Istanbul beskriver hon stämningen utanför, på bilvägen, som livad.

– Det här är så nytt och overkligt. Man sitter här på semester och så händer något sådant. Vi fick reda på det här när vi var på väg hem till hotellrummet och har inte hunnit pratat med några andra än. Jag tycker det är bedrövligt att det ska behöva hända sådant, det känns overkligt att vara i ett land där det sker en militärkupp.

Felix, 27, är fast på flygplatsen i Istanbul

Felix Nordlind var på väg från Stockholm till Bodrum, men mellanlandade på flygplatsen i Istanbul. Nu är han och hans vänner fast på flygplatsen – med många demonstranter.

Felix Nordlind, 27, är fast på flygplatsen i Istanbul.
Foto: Privat

– Just nu är det ingen som vet vad som händer, det är oroligt. Det strömmar in hundratals demonstranter, vissa har vapen. När de kom första gången trodde folk att det var en mobb som skulle skjuta, folk fick panik. Jag gömde mig under ett bord, säger han.

I skrivande stund befinner sig Felix i inrikeshallen, där han har varit de senaste två timmarna. Han ser hur demonstranter springer förbi, flera av dem ropar den turkiska presidentens namn.

– Jag har aldrig varit med om något sådant. Så fort man försöker lugna ner sig börjar någon skandera. Barn gråter, folk springer. Man vet att man kommer vara kvar här ett tag, säger han och fortsätter:

– Det är nervöst, vi sitter på nålar. Man vet inte om det kommer folk med vapen, det finns ingen säkerhet.

En stund senare ringer Felix för att berätta att en hög smäll fick flygplatsens golv att skaka.

– Alla la sig ner. Vi gömde oss i en leksaksaffär. Folk mår inte bra nu. Det är krossat glas överallt, folk har flytt i panik, säger han och fortsätter:

– Jag tänker om jag klarar det här eller inte. Jag vill bara hem och överleva

Michaela: "Vi trodde att det skulle smälla i huset"

33-åriga Michaela Farkas Behndig från Stockholm bor i Ankara, men är just nu i Istanbul i väntan på en väns bröllop. Hon ser Faith Sultan Mehmet-bron från balkongen, och har följt rapporteringen i såväl svenska som turkiska medier.

33-åriga Michaela Farkas Behndig från Stockholm bor i Ankara, men är just nu i Istanbul i väntan på en väns bröllop.
Foto: Privat

– Först tänkte man jaja, det är nog inte så farligt. På något sjukt sätt har man börjat vänja sig vid kaoset här, säger hon.

Kort därpå såg hon stridsvagnarna och demonstranterna. Stridsflygplanen har dånat förbi lägenheten under kvällen och natten.

– Vid ett tillfälle slängde sig alla ner på golvet, vi trodde att det skulle smälla i huset. Då började paniken komma. Jag är nervös nu.

24-åring: "Det är obehagligt här"

En 24-årig kvinna från Stockholm är på besök hos sin pojkvän som bor i Istanbul. De bor för tillfället i området Levent, knappt tio minuter från Faith Sultan Mehmet-bron som stängts ner av turkisk militär.

– Jag hör flygplanen flyga förbi där hela tiden. Jag ser bron från mitt fönster, men jag kan inte riktigt se vad det är som händer, säger hon.

Hon beskriver stämningen utanför lägenheten som orolig. Människor tränger sig förbi varandra i matbutiker för att köpa konserver och köerna vid bankomaterna är långa. Hon fick höra från grannar att det råder utegångsförbud, och att alla uppmanas att stanna hemma.

– Det jag reagerar mest på är att folk redan planerar att lämna landet. Jag vet själv inte hur pass osäkert det är eller hur stort hot det här är för befolkningen. Det är en ganska orolig, läskig stämning.

24-åringen planerar själv att lämna Turkiet så snart som möjligt.

– Jag tycker det är obehagligt här. Men det känns inte som att det är läge att lämna ännu, det är inte helt säkert. Man ska inte åka någonstans just nu, i alla fall inte i Turkiet.

"Hålla sig inomhus och ringa hem"

Jens Odlander som är generalkonsul vid svenska genrealkonsulatet i Stockholm säger att det finns rapporter om att man stängt av de två broarna som förbinder stadens europeiska och asiatiska sida samt uppgifter om att man stängt ned den stora flygplatsen Ataturk.

– Att både polis och militär befinner sig utanför flygplatsen, att det inte pågår några strider där men att man omdirigerar flygtrafik till andra städer, säger Jens Odlander.

Jens Odlander säger att man bör hålla sig inomhus och ringa hem till oroliga anhöriga. UD avråder svenskar från icke nödvändiga resor till Turkiet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.