Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aylans faster: "De var tvungna att ta båten"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aylan Kurdi och femårige brodern Galip miste båda livet under flykten från Syrien.
Aylan Kurdis kropp flöt i land på stranden vid turkiska Bodrum. Bilder på den döde treåringen spreds via sociala medier över hela världen och väckte kraftiga reaktioner.
Foto: Dogan News Agency / Epa / Tt

Aylan Kurdi, 3, och hans familj var på väg till Kanada för att söka skydd från krigets Syrien, rapporterarOttawa Citizen. Kanada, FN och Turkiet ska ha varit inblandade i familjens långa ansökningsprocess.

– Vi kunde inte få ut dem, det är därför de var tvungna att ta båten, säger Teema Kurdi, syster till pappan i familjen.

Bilden på den treåriga pojken Aylan Kurdis kropp som spolats upp på en turkisk strand har uppmärksammats världen över. Nu har ny information om pojken och hans familj framkommit. Enligt tidningen Ottawa Citizen var familjen Kurdi på väg till Kanada när den båt de satt i gav vika.

Enligt tidningen ska familjen, som är kurder, tidigare i år ha vänt sig till Kanada för att söka skydd, men så sent som i juni fått avslag på sin ansökan. FN:s flyktingorgan UNHCR ville inte bevilja familjen flyktingstatus och Turkiet, där familjen befann sig på flykt från Kobane i Syrien, gav inte familjen ett visum för att ta sig ut ur Turkiet lagligt.

Pappan vill få hem kropparna

Familjen Kurdis utväg blev en farlig båtresa som kom att kosta Aylan, 3, hans bror Galip, 5, och deras mamma livet.

– När vi var långt ute var vågorna hemska och den turkiska smugglaren hoppade av båten och lämnade oss. En våg välte båten och jag höll mina barn medan min fru och jag försökte hålla oss fast vid båten, säger han i en intervju med den fria syriska exilradiostationen Roxana.

Efter en timme dog hans första barn och han var tvungen att släppa honom för att kunna hjälpa det andra. Men han också så han släppte honom för att kunna hjälpa sin fru, säger Abdullah Kurdi till radiostationen.

– Men då var hon också död. Vad kunde jag göra? Jag låg i vattnet i nästan tre timmar innan kustbevakningen kom.

För radiostationen berättar Abdullah att han betalade motsvarande 37 000 svenska kronor till en smugglare för sig själv och frun. När han hade råd skulle han betala runt 4 600 kronor per barn.

Hans enda önskan nu är att få återvända till Kobane med sin döda fru och sina döda barn. Där vill han begrava dem – och sedan själv bli begravd intill dem. Tills dess hoppas han att familjens tragiska öde kan öppna världens ögon.

– Jag hoppas mina barn ska bli en symbol så de kan hjälpa folk som behöver hjälp. För verkligheten är så svår och de som inte lever i den kan inte känna till den.

Abdullahs syster, Teema Kurdi som sedan 20 år tillbaka bor i Kanada, fick ett samtal från sin svägerska som berättade att hon pratat med Abdullah som berättade att hans söner och hans fru hade dött.

"Det är hemskt"

Teema Kurdi berättar för Ottawa Citizen hur hon kämpade med att få sin bror och hans familj till säkerhet i Kanada genom att hjälpa dem med en så kallad privatsponsrad flykting-ansökan för att hjälpa dem ut från Turkiet.

– Vi kunde inte få ut dem, det är därför de var tvungna att ta båten. Jag betalade till och med deras hyra i Turkiet, men det är hemskt hur de behandlar Syrier där, säger Teema Kurdi till Ottawa Citizen.

SVT har tidigare uppmärksammat pappans intervju med radiostationen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.