Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aye Alhassani fick inte jobb på SAS på grund av slöjan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Aye Alhassani fick ett ultimatum: Slöjan eller jobbet.
Foto: Privat
Fredrik Henriksson, presschef på SAS.
Foto: SAS

SAS tillämpar slöjförbud vid nyanställningar - men informerar de sökande först i sista stund.

Efter att 23-åriga Aye Alhassani hade gått igenom en gedigen rekryteringsprocess ställdes hon inför ett oväntat ultimatum: Slöjan eller jobbet.

– Jag tycker att det är jättehemskt. Det sätter upp så många hinder för mig och andra som bär slöja, säger Aye.

Den senaste tiden har Aye Alhassani, 23, från Sollentuna varit aktuell för en tjänst som incheckare för flygbolaget SAS. I samband med jobbansökan följde hon direktiven och skickade in cv med bild och ett filmklipp på sig själv. Därifrån gick hon vidare till nästa steg där hon fick göra tester och slutligen kallades hon till en intervju som hölls under tisdagen.

Aye bär slöja, men hade inte fått några indikationer på att detta skulle utgöra några problem.

Intervjun inleddes med ett gruppmoment där de fyra sökande som kallats fick diskutera tillsammans. Aye tycker att hon gjorde bra ifrån sig och hade en bra känsla när de sökande togs in en och en för enskilda intervjuer.

– Vi började med att prata om tider, hur mycket jag skulle kunna jobba eftersom jag samtidigt läser på högskolan. Rekryteraren sa också att jag hade jättebra kompetens för rollen. Sedan såg jag att hon började bli obekväm, säger Aye och fortsätter:

– Då ställde hon frågan om jag kunde avstå från att bära slöja. Hon förklarade att slöjan är en religiös symbol som SAS försöker undvika.

Ultimatum - slöjan eller jobbet

Enligt SAS är det oförenligt med bolagets regelverk att bära slöja.
Foto: Alex Ljungdahl

Aye upplevde situationen som ett oväntat ultimatum - slöjan eller jobbet. Trots att det hade framgått att hon bär slöja redan i början av processen så hade hon blivit kallad hela vägen till slutskedet.

– Jag frågade varför de inte hade informerat om policyn tidigare. Då fick jag svaret att de ville ge mig ett val att ta av mig slöjan, berättar Aye.

För henne var det aldrig aktuellt att ta av sig slöjan, på grund av religiösa skäl, vilket hon framförde under den enskilda intervjun.

– Att ta av den är inget alternativ till mig. När jag beslutade att bära slöja valde jag att den skulle vara en del av mig framöver. Den är inget jag bara slängde på mig och slänger av mig igen hursomhelst.

SAS: Policy om inga synliga religiösa symboler

Fredrik Henriksson, presschef på SAS, bekräftar att det är oförenligt med flygbolagets regelverk att bära slöja. Han poängterar att EU-domstolen nyligen i två fall dömde till fördel för företag att ha så kallade neutralitetsordningsregler, där bland annat slöjor förbjuds.

"I uniformen tillåter vi inte några attribut, oavsett om det är kors, hijab, burka eller något annat. Uniformen är vad den är", säger Henriksson..
Foto: / PRODUKTBILD

– SAS har en uniformspolicy och i uniformen ingår att man inte får bära synliga politiska, filosofiska eller religiösa symboler. Det är inte att diskriminera mot någon utan det handlar om att uniformen ska stämma överens med SAS varumärke och policy, säger Henriksson.

I en första version av denna artikel motsatte sig Fredrik Henriksson uppgifter från Aye Alhassani som gjorde gällande att SAS i dag har anställda som bär slöja, som utför exakt samma jobb som Aye sökte.

– Nej det stämmer inte, sa Henriksson.

Sedan dess har han kompletterat med ytterligare information:

"Har nu förstått att vi har några anställda (markpersonal) som bär huvudduk. Eftersom vi lanserade vår nya uniform i höstas, så har vi en övergångsregel som gäller här, men generellt gäller samma för alla medarbetare som börjar hos SAS", skriver Henriksson i ett mejl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.