Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Aydin Sevigin köpte bombdelarna på Ikea

Aydin Sevigin var ute och handlade vad åklagaren menar är delarna till en bomb.
Foto: Polisen
Aydin Sevigin ska ha sagt att han vill dö martyrdöden
Foto: Polisen
Aydin Sevigin har suttit frihetsberövad sen februari.
Foto: Polisen
Aydin Seviginstuderade till läkare.
Foto: Polisen
Aydin Sevigin köpte bland annat aceton.
Foto: Polisen
Mannen köpte julgransbelysning efter jul, någonting som förvånade expediten.
Foto: Polisen
Mannen betalde belysningen med en 500-kronors sedel.
Foto: Polisen
Aydin Sevigin köpte en tryckkokare.
1 / 9

Här fångas den terrormisstänkte Aydin Sevigin, 20, av övervakningskamerorna när han handlar på Ikea och Jula.

Samtidigt hade han laddat ned instruktioner för en sprängladdning, där de nödvändiga delarna bockades av för varje köp.

Åklagaren menar att delarna skulle monteras ihop till en självmordsbomb - som gärningsmannen var öppen för att detonera i Sverige.

Den 20-årige lärarstudenten Aydin Sevigin åtalas misstänkt för förberedelse till terroristbrott. I förhör har mannen medgivit att han vill dö martyrdöden och åklagaren driver linjen att han hade planer på att bygga en självmordsbomb.

Sevigin har suttit frihetsberövad sedan i februari. I samband med anhållandet utförde polisen en husrannsakan i källarförrådet i mannens bostad. Där hittade man flera komponenter som stämmer överens med instruktioner om hur man tillverkar bomber som man lyckats återskapa från lärarstudentens telefon.

– I hans sökningar på internet finns det handböcker, instruktioner, om hur man bygger en hemgjord bomb. Det här är inte fullständiga föremål för en bomb, men det är inte mycket som saknas, säger kammaråklagare Ewamari Häggkvist som väckt åtalet.


Läs mer: 20-årig lärarstudent åtalas för terroristbrott


Köpte 4 500 stålkulor

Övervakningsbilder från flera stora butikskedjor visar hur Aydin Sevigin är inne och handlar vardagsprodukter som var för sig är harmlösa - men som tillsammans kan användas för att tillverka en bomb.

Den 15 januari går Sevigin iförd grå jacka, svart halsduk och svart mössa in på Jula i Barkarby. Kvittot visar att han köper tre paket stålkulor - 1 500 kulor per paket - för sammanlagt 210 kronor.

Morgonen efter fångas han av övervakningskameran på Ikea, återigen i Barkarby efter att ha tagit sig dit med buss. Bilder visar hur 20-åringen står i kö till kassan med en stor pappersförpackning i famnen. Köpet gäller en tryckkokare för 499 kronor. Han betalar kontakt med en 500-lapp.


Läs mer: Föräldrarna om sin sons förvandling


Betalade bombdelarna kontant

Ett annat kvitto visar att den misstänkte terroristen gjorde ett kvällsbesök på Kjell & Co i Kista den 13 januari. I förhör medger han köpet av julgransbelysning och batterier för 339 kronor. Även här sker betalningen kontant med en 500-kronorssedel.

Kassörskan berättar i förhör att hon tyckte att det var konstigt att en så ung man köpte julgransbelysning så långt efter jul.

Aydin Sevigin nekar till brott. Däremot är han fåordig i sin förklaring till varför han har gjort inköp som matchar en nedladdad instruktion för bombtillverkning. När han pressas av Säpo i förhör svarar han att tryckkokaren inköptes för att tillaga kyckling och ris.


Läs mer: Ville dö som martyr i Syrien


Fåordig i förhör: "Tänkte väl samla"

Om stålkulorna säger han:

– Jag kommer inte ihåg, tänkte väl samla på dem, svarar 20-åringen.

Efter inköpen återvände 20-åringens pappa från en utlandsresa. Då bekände sonen sina planer för honom. I förhör återger pappan 20-åringens ord: "Pappa jag vill inte leva, jag trivs inte. Jag har köpt grejer som jag ska explodera med".

Händelsen avslutades med att sonen, tillsammans med pappan, hämtade en kasse i källarförrådet där flera av de utpekade bombkomponenterna hade gömts undan. Kassen kastades sedan i en container, berättar fadern i förhör. Detta anges som förklaringen till att flera nyckeldelar saknades när polisen gjorde husrannsakan i bostaden, trots att köpen har medgivits i förhör eller kan styrkas av kvitton och övervakningsbilder.

Förnekar brott

Sevigin företräds av advokat Peter Jansson. Enligt honom förnekar mannen brott.

– Kort och gott, han förnekar brott. Han tillverkar inga sprängmedel för att ta livet av andra människor eller förstöra några byggnader eller vad det är åklagaren påstår, säger han.

Men hur material som kan användas för att bygga en sprängladdning kunde hittas i bostaden, vill advokat Peter Jansson vänta med att svara på.

– Det kommer vi att berätta under huvudförhandlingen, inte förr, säger han.

O Kan du berätta hur din klient mår?

– Egentligen inte. Det är ju så att han har suttit häktad ett bra tag utan möjligheter att få ringa och prat med folk utanför häktet, om man undantar mig då, men annars så är ju det en isolering som inte är så lätt att handskas med. Men han och jag har ett trevligt bemötande mot varandra och han klarar av det. Så i någon mån så kan han handskas med det där.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.