Aydin Sevigin döms till fem års fängelse

Aydin Sevigin döms till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott.
Foto: Janerik Henriksson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Komponenter till den bomb som Aydin Sevigin planerade att bygga.
Foto: Polisen
Attunda tingsrätt.
Foto: Jan Düsing

Attunda tingsrätt dömer 20-årige Aydin Sevigin till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

Rätten ger stöd åt åklagare Ewamari Häggkvists linje om att den tidigare lärarstudenten har köpt på sig komponenter i syfte att bygga och detonera en bomb.

Vid två tillfällen förra året försökte Sevigin ta sig in i Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS, enligt förundersökningen.

På torsdagsförmiddagen meddelade Attunda tingsrätt sin dom mot 20-årige Aydin Sevigin som stått åtalad för förberedelse till terroristbrott.

Domen: Fem års fängelse.

Rätten bedömer att brottet motsvarar sex år i fängelse, men ger 20-åringen straffrabatt på ett år till följd av hans unga ålder.

Sevigin döms mot sitt nekande och beslutet innebär att tingsrätten går på kammaråklagare Ewamari Häggkvists linje.

Rätten: Syfte att injaga fruktan

– Det är inte klart vilket som skulle ha varit målet för ett bombattentat. Men vi gör bedömningen att sprängning av en splitterbomb som den aktuella har kunnat skada Sverige och att avsikten med en sådan bomb måste ha varit att injaga fruktan på det sätt som terroristbrottlagen anger, säger rådman Mikael Swahn.

Den nu dömde 20-åringen har suttit frihetsberövad sedan i februari. Rättegången inleddes därefter den 15 april.

Domen kommer efter att Sevigin genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. När resultatet presenterades förra veckan stod det klart att 20-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning, men att han uppvisar ett "ombytligt, svårvärderat och motsägelsefullt beteende".Här är Aydin Seivign på Ikea och köper komponenter för att bygga en bomb.
Foto: Polisen

Försökte ansluta till IS två gånger

Under rättsfallets gång har Häggkvist lagt fram bevisning som hon menar styrker att 20-åringen sympatiserar med terrorsekten Islamiska staten (IS). Vid två tillfällen förra året stoppades Sevigin i Turkiet, och skickades tillbaka till Sverige, efter att släktingar slagit larm om att han försökte ta sig in i Syrien.

När släktingar sedan konfiskerade hans pass och hindrade honom från att lämna landet så hotade han med att bygga en självmordsbomb som han var öppen för att detonera i Sverige, enligt förundersökningen.

Övervakningsbilder och kvitton visar hur Sevigin därefter besökte flera stora varuhus och köpte en rad möjliga bombkomponenter - bland annat en tryckkokare, stålkulor och julgransbelysning - som stämde väl överens med jihadistiska bombmanualer som polisens IT-tekniker lyckats återskapa i 20-åringens telefon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.