Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ayatollan bryter tystnaden: ”Upplopp iscensätts av USA”

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARWAN NAAMANI / POLARIS POLARIS IMAGES

Nya protester har blossat upp i Iran. Än en gång har säkerhetsstyrkor gått in med tårgas och våld, enligt rapporter på sociala medier.

Nu bryter ayatolla Ali Khamenei tystnaden efter veckor av demonstrationer.

Ett universitet i huvudstaden Teheran har avbrutit all undervisning på plats, enligt lokala medier.

Sharif University of Technology, landets ledande lärosäte för teknikstudier, har med hänvisning till elevernas säkerhet beslutat att tills vidare hålla sina lektioner över nätet. Beskedet fattades efter att studenter protesterat och mötts av tårgas från säkerhetsstyrkor.

Enligt den halvofficiella nyhetsbyrån Mehr ska landets vetenskapsminister ha kommit till campus för att försöka lugna situationen.

Demonstrationerna är inne på sin tredje vecka sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i polisförvar den 16 september.

”Död framför förnedring” 

Under söndagseftermiddagen samlades omkring 200 studenter och ropade slagord mot myndigheterna.

”Kvinna, liv, frihet” och ”Studenter föredrar död framför förnedring”, ropade de, enligt Mehr.

 Jerusalem Post rapporterade därefter, med hänvisning till uppgifter på sociala medier, att iranska säkerhetsstyrkor omringat universitetet.

”Säkerhetsstyrkor har attackerat Sharif-universitetet i Teheran i kväll. Skott hörs”, twittrade den Oslobaserade människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) på söndagen.

Ayatollan: ”Iscensatt av Amerika” 

Under måndagen kommenterar Irans högsta ledare ayatolla Ali Khamenei de rasande protesterna för första gången. Han beskriver Mahsa Zhina Aminis död som en sorglig händelse som ”lämnat oss hjärtekrossade”, för att i nästa andetag kalla de landsomfattande demonstrationerna för ”onaturliga” och planlagda av USA och Israel.

– Jag säger rakt ut att dessa upplopp och osäkerheter har iscensatts av Amerika och den ockuperande, falska sionistregimen och deras uppdragstagare, med hjälp av några förrädiska iranier utomlands, säger han till polisstudenter i huvudstaden Teheran, rapporterar AP.

IHR publicerade flera videor på Twitter på söndagen. En av dessa uppges visa hur iransk polis på motorcyklar jagar springande studenter i ett garage, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Ett annat klipp ska enligt uppgift visa hur iransk polis för bort demonstranter vars huvuden täckts med svarta tygpåsar.

Över hundra döda 

New York-baserade Centrum för mänskliga rättigheter i Iran (CHRI) meddelar man är ”extremt oroad av videor som kommer från Sharif-universitetet och Teheran i dag”.

Protester mot regimen pågår i stora delar av Iran. Gnistan som utlöste protestvågen var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som inträffade efter att hon gripits av den iranska moralpolisen för att inte ha burit den obligatoriska huvudsjalen korrekt.

Sammanlagt 133 personer har hittills dödats under protesterna i Iran, enligt IHR. Bland dem finns 41 personer som ska ha dödats under en enskild händelse i Zahedan i provinsen Sistan och Baluchistan i sydöstra Iran i fredags. Över 1 000 uppges ha gripits.

Danmark vill se sanktioner 

Danmark har meddelat att landet kommer att arbeta för att EU inför sanktioner mot dem som är ansvariga för Mahsa Zhina Aminis död.

– Det är en tragedi, och det är en påminnelse om det förtryck som det iranska folket – inte minst kvinnorna – blivit utsatta för, säger utrikesminister Jeppe Kofod till nyhetsbyrån Ritzau.

Kofod vill även verka för sanktioner riktade mot dem som bär skuld för att med våld försökt att slå ned protesterna.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) hänvisar frågan om eventuella svenska sanktioner till den tillträdande regeringen.

– Där är jag i en övergångsregering, så framtida politik som inte är förankrad kan jag inte uttala mig om. Det får den nya regeringen ta ställning till, säger utrikesministern i Bryssel.

Hon betonar dock att det är viktigt att demonstranter har rätt att uttrycka sin åsikt och att det är viktigt att eventuella brott i samband med Aminis död utreds.

– Det är väldigt viktigt att frågan om Mahsa Amini utreds och att ansvariga ställs till svars. Det är också något som jag framförde öga mot öga till Irans utrikesminister i New York (vid FN:s generalförsamlingsmöte), säger Linde – som samtidigt inte anser sig kunna svara på om Sverige kommer att ställa sig bakom Danmarks krav på nya EU-sanktioner.

Iranexperten: Kan bli som arabiska våren

Stor vrede i Iran – moralpolis anklagas ha dödat 22-åring för att hon bar sin hijab på fel sätt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.