Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avtalet mellan Sverige och Rumänien skrivet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rumäniens socialminister Rovana Plumb skrev Åsa Regnér det sedan länge omtalade samarbetsavtalet mellan de två länderna.
Foto: Hanna Jakobsson
Här är avtalet som Sverige och Rumänien skrivit under.
Foto: Hanna Jakobsson

BUKAREST. Här skriver Sverige och Rumänien under samarbetsavtalet om landets allra fattigaste.

Planen är att hjälpa de fattiga på hemmaplan innan de åker till Sverige för att tigga.

Fokus ligger på barn, jämställdhet och välfärd. 

– En arbetsgrupp ska bildas i sommar för att jobba med frågorna, säger Åsa Regnér, S, barn-, äldre- och jämställdhetsminister. 

Tillsammans med Rumäniens socialminister Rovana Plumb skrev Åsa Regnér det sedan länge omtalade samarbetsavtalet mellan de två länderna i Bukarest under fredagen. Det handlar om att hjälpa landets fattiga befolkning, ofta romer, i hemlandet i stället för att de ska tigga på svenska gator.

– Jag har själv besökt platser där personer bor i Sverige som lever genom att be om pengar. Vi ska inte ha det så i Sverige så vi är angelägna om att stödja ett bättre liv här, säger barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S.

Regnér är på besök i landet sedan i onsdags och har träffat regeringsrepresentanter, hjälporganisationer och fattiga romer.

Avtalet som skrev under fokuserar framför allt på tre områden – romska barns skolgång, jämställdhet och att förbättra det rumänska välfärdssystemet.

"Är en signal"

Innehållet, som fram till nu, har hållit hemligt innebär konkret:

• Expertis och utbyte av kunskap i välfärdsfrågan.

• Barn och kvinnors rättigheter samt jämställdhet.

• En arbetsgrupp ska tillsättas under sommaren med representanter från båda länder.

– I Sverige har vi en pressande situation med fattiga EU-medborgare. Många är romer, men inte alla av dem, säger Åsa Regnér under presskonferensen.

– Det är en signal på att våra regeringar kommer att samarbeta i frågan, säger Rovana Plumb under presskonferensen.

"Två likvärdiga parter"

Ministern sa till Expressen under torsdagen att hon vill se att pengar från EU:s strukturfonder i större utsträckning går till landets fattiga befolkning och att hon förväntar sig resultat inom ett år.

– Det här är ju ett samarbetsavtal och det betyder att vi går in som två likvärdiga parter. Vi kommer att ha en uppföljning om ett år för att se att vi arbetar på ett bra sätt med det här. Vi har också en arbetsplan och personer som är särskilt ansvariga kopplade till detta, säger hon.

Under morgonen besökte Åsa Regnér en skola för romska barn i Bukarest där man arbetar uppsökande med att få in fler och fler barn i skolan. Även barn som hoppat av skolan är välkomna tillbaka. Skolan skulle kunna bli ett exempel på projekt där Sverige kan stötta.

– Det är oerhört viktigt för de här barnens liv och rättigheter men också för Rumäniens framtid, säger Åsa Regnér när Expressen träffade henne i ett klassrum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.