Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avtalet för nya Slussen undertecknat och klart

Avtalet skrevs på under en ceremoni på Stadens projektkontor för Slussen.
Foto: Tommy Pedersen
Genomförandeavtalet, som tog flera år att ta fram, reglerar detaljerna kring hur ansvar och kostnader ska fördelas mellan Stockholms stad och landstinget.
Foto: Tommy Pedersen

Nu är det så kallade genomförandeavtalet för ombyggnaden av Slussen undertecknat.

Det skedde i förra veckan, och de som fattat pennan var representanter från Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

– Tillsammans ska vi inte bara bygga en ny bussterminal i Slussen, utan även se till att kollektivtrafiken fungerar under byggtiden och för resenärerna i framtiden, säger Caroline Ottosson, förvaltningschef på trafikförvaltningen.

Avtalet skrevs på under en ceremoni på Stadens projektkontor för Slussen av Håkan Falk, förvaltningschef på exploateringskontoret, Jonas Eliasson, förvaltningschef på trafikkontoret och Caroline Ottosson, förvaltningschef på trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting.

Genomförandeavtalet, som tog flera år att ta fram, reglerar detaljerna kring hur ansvar och kostnader ska fördelas mellan Stockholms stad och landstinget.

Men även hur samarbeta ska ske kring det som berör ombyggnaden av Slussen och kollektivtrafiken.

”Känner mig trygg”

– Jag känner mig trygg med avtalet och sover verkligen gott om nätterna. Jag vet vilka fantastiska medarbetare vi har som nu ska förvalta det och driva arbetet framåt. Vi har en spännande resa framför oss med nya Slussen, säger Håkan Falk i ett pressmeddelande.


LÄS MER: Prostester vid Slussen – vill hindra rivningen


När alla dokument undertecknats, påminde Jonas Eliasson om avtalets historiska betydelse.

– Genom tiderna har Slussen varit en viktig plats i Stockholm och vart hundrade år har den byggts om för att anpassas till sin tids förutsättningar. Det är ett privilegium att få vara med här i dag. Tillsammans ska vi inte bara bygga om en trafiklösning utan skapa en mötesplats för alla, konstaterade förvaltningschefen på trafikkontoret.

NYA SLUSSEN SKA VARA KLAR 2025

• Ombyggnaden av Slussen pågår fram till 2025 och berör bussar, tunnelbana, sjötrafik, Saltsjöbanan samt anslutningarna mellan trafikslagen.

• Sedan tidigare finns det en finansieringsöverenskommelse för en bussterminal för ostsektorn mellan Stockholms stad, Nacka kommun, Värmdö kommun och Stockholms läns landsting.

• Överenskommelsen innebär att en bussterminal byggs i Slussen till en kostnad av närmare en och en halv miljard kronor, och finansieras till hälften av staten via länsstyrelsen, 25 procent av Stockholms stad och 25 procent av Stockholms läns landsting.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.