Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avtal om marockanska gatubarnen klart

<p>Sverige och Marocko har slutit ett avtal som ska bli startskottet för omfattande utvisningar, rapporterar DN. "Det är ett viktigt steg på vägen", säger Ygeman.<br></p>
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

De marockanska gatubarnen kan snart vara på väg hem.

Nu har Sverige och Marocko slutit ett avtal som ska bli startskottet för omfattande utvisningar, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ett viktigt steg på vägen, säger inrikesminister Anders Ygeman, S, till DN.

De senaste åren har hundratals marockanska pojkar och unga män tagit sig olagligt till Sverige. De lever många gånger på gatan och har blivit ett allt större problem för svenska myndigheter.

Samtidigt har Marocko vägrat att ta emot dem, vilket gjort det svårt att skicka tillbaka barnen till hemlandet.

Tidigare i år tillsattes en särskild kommitté med uppdraget att få till ett avtal mellan länderna som skulle göra det möjligt att skicka tillbaka pojkarna till hemlandet.

Nu har kontakterna mellan länderna gett resultat.

Inga eftergifter om Västsahara

På torsdagskvällen slöts ett avtal som förhoppningsvis leder till startskottet för omfattande utvisningar, rapporterar DN.

– Frågan är inte löst än, det är den först när vi har fungerande utvisningssystem på plats. Men gårdagens överenskommelse är ett viktigt steg på vägen, säger Anders Ygeman.

Avtalet har inte inneburit att Sverige gjort några eftergifter vad gäller erkännande om det av Marocko ockuperade Västsahara, vilket det tidigare funnits spekulationer om.

– Marocko har inte begärt någonting och vi har inte gett någonting. Däremot diskuterades även frågor om terror och säkerhet under mötet, säger Anders Ygeman till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.