Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avtal om Iranprogram klart

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: AP / Keystone / Martial Trezzini

Stormakterna och Iran är ense om ett tillfälligt avtal om landets kärnteknikprogram. Uppgörelsen kan ses som historisk, enligt Irans öppnar det "nya horisonter" medan USA talar om ett "viktigt första steg".

Avtalet, klart vid tretiden natten till söndagen, kom efter decennier med åtskilliga misslyckade diplomatiska försök. Det innebär att Iran stoppar utveckling av delar av sitt kärnteknikprogram i utbyte mot begränsade lättnader i sanktionerna. Bland annat ska uppgörelsen "neutralisera Irans lager av nästan 20-procentigt uran", en renhet som krävs för att utveckla kärnvapen. Vita huset uppgav också att all urananrikning med en renhetsgrad över fem procent stoppas.

Inga nya sanktioner

USA:s president Barack Obama sade i ett uttalande, som han läste upp inför en skog av kameror från Vita huset, att avtalet medför att inga nya sanktioner får läggas på Iran under de närmaste sex månaderna. Samtidigt ska iranierna få en del av det som hittills hållits tillbaka. Lättnader som sammanlagt är värda 7 miljarder dollar ska genomföras.

– Men under de månaderna kan vi också trappa upp sanktionerna igen om Iran inte håller sin del av avtalet, varnade Obama som också uttryckte förståelse för Israels och Gulfstaternas skepsis mot avtalet.

John Kerry, amerikansk utrikesminister, sade att den amerikanska linjen innebär att militär kan komma att användas först om diplomatin anses uttömd. Det militära alternativet finns alltså fortfarande "på bordet", enligt Kerry. Han ansåg dock att avtalet innebär att såväl USA som Israel och andra allierade "blir säkrare".

Outtröttligt förhandlande

Från Teheran hyllade Irans president Hassan Rohani överenskommelsen med USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

"Konstruktivt engagemang (genom) outtröttliga kraftansträngningar av förhandlingsgrupper kommer att öppna nya horisonter", hette det på presidentens officiella Twitterkonto.

Rohani såg avtalet som möjlig på grund av "iranska folkets röst för måttlighet", vilket syftar på hans överraskande seger i valet i juni.

Brittiske utrikesministern William Hague sade att uppgörelsen är "bra för hela världen, inklusive Mellanöstern, och folket i Iran". Det återstår dock att se hur avtalet, när fler detaljer blir kända, tas emot av hökar i USA, Iran och Israel. Många iranier är stolta över kärnteknikprogrammet, men samtidigt har sanktionerna mer än halverat oljeexporten sedan halvårsskiftet i fjol. Landets valuta har också förlorat mer än 40 procent i värde, enligt officiella iranska siffror.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.