Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avtal med Rumänien klart: "Kommer ta tid"

Foto: Per Wissing

Fem månader har det tagit – men på fredag skriver Sverige och Rumänien under ett samarbetsavtal.

Sverige ska stötta med insatser i områden där många romer bor.

Åsa Regnér, ansvarig minister, menar att det finns saker att bygga på.

– Men man får inte vara naiv. Det här kommer att ta tid, säger hon till DN.

Rumäniens socialminister Rovana Plumb besökte Stockholm i januari och sedan dess har diskussioner pågått.

På fredag ska avtalet skrivas under. Sverige ska hjälpa till med insatser i områden i Rumänien där det bor många romer.

4 000 tiggare

Bakgrunden är att allt fler romer kommer till Sverige för att tigga. Enligt en enkätundersökning som SVT gjort handlar det om så många som drygt 4 000.

– Rumänien har själva identifierat att de skulle vilja ha ett utbyte för att förbättra de här utsatta människornas situation i Rumänien. Vi vill gärna bidra till det, säger Åsa Regnér till DN.

Råd och kunskap

Kvinnors rätt, skolgång för barn och välfärdstjänster är några områden som hjälpen handlar om. Sverige ställer upp med råd och kunskap.

– All statistik när det gäller arbetslöshet, inkomster och utbildning visar att romer i Rumänien klarar sig sämre än majoritetsbefolkningen. Så det är inte svårt att förstå drivkrafterna för att komma hit. Men det är en ohållbar situation. Det är inte en bra situation att de lever under svåra omständigheter här. Därför vill vi bidra till att de får ett bättre liv i Rumänien, säger Åsa Regnér i DN.

EU-fonder

I dag använder Rumänien 60 procent av EU-fonderna som landet har rätt till, och det ska öka. Rumänien har fått kritik för romernas situation. I det nya samarbetet ska det följas upp att Rumänien lever upp till kraven, lovar Regnér. Romerna nämns inte specifikt i avtalet, men syftet är att de ska få det bättre, enligt Regnér.

– Mina förväntningar är en seriös dialog om hur vi kan bidra till att de får sina rättigheter uppfyllda i Rumänien och får bättre chanser att leva ett värdigt liv, säger hon till SvD.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!