Avsteg från lagen var rutin hos Transportstyrelsen

Att göra avstef från lagen var en del i en rutin vid Transportstyrelsen, enligt förra generaldriektören Maria Ågren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Förre generaldirektören Maria Ågren undertecknade flea beslut om att göra "avsteg från lagen".

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren undertecknade flera beslut om att göra "avsteg från gällande lagstiftning".

Det var "en del i en rutin som man kunde ta till när det behövdes" vid Transportstyrelsen, har hon berättat för Säpo. 

Förre generaldirektören Staffan Widlert har berättat att det gjordes "direkt otillåtna upphandlingar" vid Transportstyrelsen.

Under 2015 bytte Transportstyrelsen IT-leverantör till IBM, med flera dotterbolag i Östeuropa. Men säkerhetsprövningar av personal i utlandet gjordes inte, och flera personer har haft full tillgång till system med känslig information.  

Det handlar bland annat om det svenska körkortsregistret, information om vilka fordon som är bepansrade och personer med skyddade identiteter. 


LÄS MER: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 


"Hade betraktats som korkat"

Bytet gjordes under stor tidspress och generaldirektör Maria Ågren skrev under sommaren 2015 på flera beslut om "avsteg från gällande lagstiftning". Det handlade om avsteg från:

Personuppgiftslagen.

Lag om offentlighet och sekretess.

Säkerhetsskyddslagen.

Det innebar att bytet drevs framåt utan att utländsk personal säkerhetsprövades.

I ett förhör med Säpo från januari i år berättade hon att hon "... levde i den tron att man kunde göra så inom ramen för lagen. Hon uppger att hon naturligtvis inte hade dokumenterat det hela om hon vetat att det var olagligt. Det hade betraktats som korkat."

I samma förhör finns att läsa:

"Maria fick även information att man hade gjort avstegsbeslut tidigare och att det var en del i en rutin som man kunde ta till när det behövdes." 

I ett förhör med Säpo från januari i år berättade Maria Ågren att hon "... levde i den tron att man kunde göra så inom ramen för lagen".
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Levt kvar i en gammal tradition"

Den förre generaldirektören Staffan Widlert har i Säpoförhör i april 2016 berättat om sin bild av organisationen. Att "den i vissa delar levt kvar i en gammal tradition att man kunde lösa mycket genom att göra avsteg". Han minns att "det var många frågor om avsteg i samband med upphandlingar och att det gjordes direkt otillåtna upphandlingar"

Widlert var generaldirektör för Transportstyrelsen mellan 2009 och fram till att han gick i pension 2015. Och överlämnandet till Ågren gick snabbt. "Staffan satt en dryg timme och samtalade med Maria Ågren i samband med bytet av generaldirektör. I övrigt förekom inget överlämnande", finns att läsa i förhöret. 


LÄS MER: Löfven duckar för uttalande om Transportstyrelsen 


Fick muntligt godkännande

Även den så kallade projektägaren för systembytet förhördes av Säpo, i mars 2016, och berättade vad så kallade avsteg innebar.

"Avsteget innebär att man inte skulle följa de riktlinjer man normalt har att inte släppa in personer som inte är kontrollerade", sa han.

Vid minst ett tillfälle fick projektägaren från sin chef veta att "det hela var förankrat hos generaldirektören och det var klart att köra på utan att avsteget var underskrivet". Chefen ska ha sagt "att eftersom generaldirektören var på semester kunde det administrativa skötas senare"

Säpo utredde härvan vid Transportstyrelsen.
Foto: / SÄPO

Saknar grundläggande kunskaper

Det fanns inte något större intresse för säkerhetsarbetet vid Transportstyrelsen, enligt deras IT-säkerhetsansvarige. Han har ett förflutet inom Försvarets materielverk och började sin tjänst vid Transportstyrelsen i januari 2013. 

"I det militära var man mycket bättre på att hantera hemliga uppgifter än hans erfarenhet från myndigheten", berättade han i ett Säpoförhör från mars 2016. 

Han sa även om Transportstyrelsen att "hans uppfattning är att personer i ledande befattning inte har någon grundläggande kunskap om säkerhetsskydd".

Kan en myndighet göra avsteg från lagstiftningen, undrade förhörsledaren.

"Nej, det kan man inte. Om inte avstegen hade skrivits hade det förmodligen inte blivit någon förundersökning. Då hade det bara runnit igenom utan diskussion. Istället har nu frågan hamnat högst upp på agendan."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.