Att göra avstef från lagen var en del i en rutin vid Transportstyrelsen, enligt förra generaldriektören Maria Ågren. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENAtt göra avstef från lagen var en del i en rutin vid Transportstyrelsen, enligt förra generaldriektören Maria Ågren. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Att göra avstef från lagen var en del i en rutin vid Transportstyrelsen, enligt förra generaldriektören Maria Ågren. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Förre generaldirektören Maria Ågren undertecknade flea beslut om att göra "avsteg från lagen".Förre generaldirektören Maria Ågren undertecknade flea beslut om att göra "avsteg från lagen".
Förre generaldirektören Maria Ågren undertecknade flea beslut om att göra "avsteg från lagen".

Avsteg från lagen var rutin hos Transportstyrelsen

Publicerad

Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren undertecknade flera beslut om att göra "avsteg från gällande lagstiftning".

Det var "en del i en rutin som man kunde ta till när det behövdes" vid Transportstyrelsen, har hon berättat för Säpo. 

Förre generaldirektören Staffan Widlert har berättat att det gjordes "direkt otillåtna upphandlingar" vid Transportstyrelsen.

Under 2015 bytte Transportstyrelsen IT-leverantör till IBM, med flera dotterbolag i Östeuropa. Men säkerhetsprövningar av personal i utlandet gjordes inte, och flera personer har haft full tillgång till system med känslig information.  

Det handlar bland annat om det svenska körkortsregistret, information om vilka fordon som är bepansrade och personer med skyddade identiteter. 

 

LÄS MER: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 

 

"Hade betraktats som korkat"

Bytet gjordes under stor tidspress och generaldirektör Maria Ågren skrev under sommaren 2015 på flera beslut om "avsteg från gällande lagstiftning". Det handlade om avsteg från:

Personuppgiftslagen.

Lag om offentlighet och sekretess.

Säkerhetsskyddslagen.

Det innebar att bytet drevs framåt utan att utländsk personal säkerhetsprövades.

I ett förhör med Säpo från januari i år berättade hon att hon "... levde i den tron att man kunde göra så inom ramen för lagen. Hon uppger att hon naturligtvis inte hade dokumenterat det hela om hon vetat att det var olagligt. Det hade betraktats som korkat."

I samma förhör finns att läsa:

"Maria fick även information att man hade gjort avstegsbeslut tidigare och att det var en del i en rutin som man kunde ta till när det behövdes." 

I ett förhör med Säpo från januari i år berättade Maria Ågren att hon "... levde i den tron att man kunde göra så inom ramen för lagen".Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

"Levt kvar i en gammal tradition"

Den förre generaldirektören Staffan Widlert har i Säpoförhör i april 2016 berättat om sin bild av organisationen. Att "den i vissa delar levt kvar i en gammal tradition att man kunde lösa mycket genom att göra avsteg". Han minns att "det var många frågor om avsteg i samband med upphandlingar och att det gjordes direkt otillåtna upphandlingar"

Widlert var generaldirektör för Transportstyrelsen mellan 2009 och fram till att han gick i pension 2015. Och överlämnandet till Ågren gick snabbt. "Staffan satt en dryg timme och samtalade med Maria Ågren i samband med bytet av generaldirektör. I övrigt förekom inget överlämnande", finns att läsa i förhöret. 

 

LÄS MER: Löfven duckar för uttalande om Transportstyrelsen 

 

Fick muntligt godkännande

Även den så kallade projektägaren för systembytet förhördes av Säpo, i mars 2016, och berättade vad så kallade avsteg innebar.

"Avsteget innebär att man inte skulle följa de riktlinjer man normalt har att inte släppa in personer som inte är kontrollerade", sa han.

Vid minst ett tillfälle fick projektägaren från sin chef veta att "det hela var förankrat hos generaldirektören och det var klart att köra på utan att avsteget var underskrivet". Chefen ska ha sagt "att eftersom generaldirektören var på semester kunde det administrativa skötas senare"

Säpo utredde härvan vid Transportstyrelsen. Foto: / SÄPO

Saknar grundläggande kunskaper

Det fanns inte något större intresse för säkerhetsarbetet vid Transportstyrelsen, enligt deras IT-säkerhetsansvarige. Han har ett förflutet inom Försvarets materielverk och började sin tjänst vid Transportstyrelsen i januari 2013. 

"I det militära var man mycket bättre på att hantera hemliga uppgifter än hans erfarenhet från myndigheten", berättade han i ett Säpoförhör från mars 2016. 

Han sa även om Transportstyrelsen att "hans uppfattning är att personer i ledande befattning inte har någon grundläggande kunskap om säkerhetsskydd".

Kan en myndighet göra avsteg från lagstiftningen, undrade förhörsledaren.

"Nej, det kan man inte. Om inte avstegen hade skrivits hade det förmodligen inte blivit någon förundersökning. Då hade det bara runnit igenom utan diskussion. Istället har nu frågan hamnat högst upp på agendan."

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag