Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avstängd vakt tidigare anklagad för strypgrepp

Ordningsvakter som var inblandade i händelsen på Hötorget, där en gravid kvinna trycktes ner mot marken, har tidigare anmälts för övervåld.
Foto: INSTAGRAM
Den andra händelsen utspelade sig på Fridhemsplans tunnelbanastation.
En av ordningsvakterna anklagas för att ha tagit strypgrepp på en kvinna.
Foto: Instagram

Höggravida Jeanine blev nedtryckt av två ordningsvakter på Hötorget tunnelbanestation tidigare i år. 

En av ordningsvakterna säger till DN att han kände sig dömd av media nästan omgående. 

– Det blev väldigt påfrestande. 

Samtidigt skriver DN att samma ordningsvakter var involverade i en händelse på Fridhemsplan i maj förra året. 

I slutet av januari spreds en video på sociala medier som visade hur två ordningsvakter tryckte ner en höggravid kvinna mot en bänk. 

Händelsen utspelade sig på Hötorgets tunnelbanestation och sades handla om att hon inte skulle ha haft ett giltigt SL-kort. Jeanine har tidigare sagt att hon hade det i fickan hela tiden. 

– Det är fruktansvärt, jag mår så dåligt. Jag är så trött. Jag har blåmärken över hela kroppen, har hon tidigare sagt till Expressen. 

Ordningsvakten om händelsen på Hötorget

En av ordningsvakterna som var inblandad i händelsen säger till DN att han upplevde det som att de blev dömda i medier inom loppet av några minuter. 

– Jag är inte orolig för vad som kommer att visas från videorna inifrån tågen och det. Jag är helt säker på vad jag gjorde. Det är mer bara att jag blev ju dömd i media innan. Bland folk överhuvudtaget är det ju delade läger, säger han till DN.   

Ordningsvakten säger vidare att han agerade korrekt i samband med händelsen på Hötorget, men vill inte kommentera den vidare med hänvisning till den pågående förundersökningen. 

– Det blev väldigt påfrestande. Därför vill jag inte gå in på några detaljer förrän förundersökningen är klar, så att jag kan backa upp det jag säger. Och det handlar även om mina kolleger. Det har ju blivit ett sånt drev mot oss på alla håll och kanter, säger han. 

”Han håller stryptag på mig” 

DN skriver att två av ordningsvakterna i fråga, som är avstängda från sitt jobb under utredningen, tidigare varit involverade i en händelse på Fridhemsplans tunnelbana. 

Ett kompisgäng på fyra personer var i slutet av maj förra året på väg hem efter en utekväll när en av dem blev stoppade av ordningsvakter efter att han tagit sig igenom spärrarna. Han ombads att gå tillbaka och gå igenom spärren igen, vilket han gör. 

Efteråt blir mannen knuffad av en av vakterna, och kvinnan berättar att hon går fram för att protestera och lugna ner situationen. En av vakterna tar då tag i mannens axel, varpå kvinnan sträcker sin arm mot honom – då blir hon neddragen till marken.

Kort därefter sätter sig ordningsvakten gränsle över henne.

– Han håller stryptag på mig. Det är som att allt snurrar runt. Och sen minns jag ingenting alls, säger hon. 

Blev slagen: ”Hade ont i bakhuvudet”

Händelsen fångas på film som DN har tagit del av. 

Flera personer rycker in för att få undan vakten som därefter tar fram sin batong och slår ett slag mot kvinnan. 

– Jag hade ont i bakhuvudet, ganska långt upp mot hjässan, säger kvinnan till DN. 

Tumultet fortsätter en stund innan fem personer låses in i ett rum och polis anländer till platsen. De tas sedan med till förhör efter att ordningsvakterna anmält dem för våldsamt motstånd och grov misshandel. Förundersökningen läggs sedermera ned. 

Personerna har nu valt att gå vidare med den anmälan de gjorde i samband med händelsen, men då inte fullföljde. De berättar att de ändrade sig efter att ha sett nyheten om gravida Jeanine som blev nedtryckt av ordningsvakter. 

SL har inte velat kommentera med hänsyn till förundersökningssekretess. 

Expressen har sökt vaktbolaget. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.