Under måndagen avslutades rättegången mot Usama Kassir, 43, som står åtalad i USA för terroristbrott. Foto: Volfik Rene
Under måndagen avslutades rättegången mot Usama Kassir, 43, som står åtalad i USA för terroristbrott. Foto: Volfik Rene

Avslutande rättegång för terroranklagad svensk

Publicerad
Uppdaterad
Under måndagen avslutades rättegången mot Usama Kassir, 43, som står åtalad i USA för terroristbrott.
Juryn i New York sitter i överläggningar och ska sedan ge besked om svensken är att anse som skyldig eller oskyldig.
- Det kan ta 15 minuter för juryn att enas eller flera dagar, säger Anna Björkander, pressråd på svenska generalkonsulatet i New York, till TT.
USA anklagar Usama Kassir, 43, med rötter i Libanon, för delaktighet i sammansvärjning för att mörda, kidnappa eller i övrigt skada människor i ett annat land. Han misstänks också för delaktighet i att 1999 ha försökt bygga upp ett träningsläger för terrorister – som sedan skulle skickas till Afghanistan – i Oregon i USA samt för att ha stöttat terrorism och spridit information om sprängmedel, bomber och massförstörelsevapen.
Kassir anklagas också för att ha arbetat tillsammans med den före detta imamen Abu Hamza al-Masri, som avtjänar sju år i brittiskt fängelse för bland annat stämpling till mord och som USA flera gånger försökt få utlämnad.

"Upp till er"

Flera vittnen har hörts i rättegången, däribland James Ujaama – en amerikan som erkänt del i terrroranklagelserna.
Under måndagen höll parterna slutplädering. Svenskens advokat Edgardo Ramos sade att dåvarande administrationen ville skapa det brott svensken är anklagad för, allt i ljuset av stämningarna som rådde efter terrorattackerna i New York i september 2001.
- Ni har ingen plikt att hjälpa regeringen, inte med de här undermåliga bevisen, sade Ramos till juryn.
Det är juryns ansvar att bortse från politiskt tryck och i stället bara se på bevisningen, sade Ramos och pekade på svensken.
- Nu är det upp till er att bevisa att rättvisa kan uppnås även för den här mannen.

Riskerar livstid

Också biträdande åklagaren Michael Farbiarz lade fram sin sak för juryn:
- Vi har sett bevisen. Det här är inte regeringens försök att skrämma er, utan bevis som kommer direkt från den mannens (svenskens) hem, sade Farbiarz i sitt huvudanförande.
- Han kom inte till USA som turist. Han reste inte till Amerika på en oskyldig resa – han kom hit för att förbereda sig för jihad.
Den tolv personer stora juryn har nu börjat överlägga, innan den ska offentliggöra om svensken ska anses vara skyldig eller oskyldig till brotten.
Om Usama Kassir anses skyldig riskerar han som mest livstids fängelse. Det är då upp till domaren i målet, John Keenan, att bestämma straffet.
- Det kan ta ytterligare dagar eller någon vecka, säger Björkander.
Expressen.se/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag