Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjar våra sedlar våra löneskillnader?

Ett diskret budskap eller bara en slump? "20-kronorssedeln är den lägsta valören och den man tror att barn kommer närmast. Det är därför Astrid Lindgren hamnade på den", säger Tommy Persson på Riksbankens kommunikationsenhet till Metro.
Våra nya sedlar, med nya ansikten.
Foto: Riksbanken
Anna-Karin skapade bilden efter att en kvinna som ringde in till "Ring P1". "Det var en kvinna som suttit och räknat och tyckte det var anmärkningsvärt. Jag tänkte att det borde man göra något av", säger Anna-Karin.
Foto: Anna-Karin Brikell

Sedlarna med lägre värde pryds av kvinnor – medan sedlarna med högre värde pryds av män.

En talande detalj rörande löneskillnaderna mellan kvinnor och män, menar Anna-Karin Brikell, vars jämförelse just nu sprids på nätet.

– Det går tio Astrid på en Ingmar, och jag tycker att det var en väldigt tydlig illustration, säger hon.

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar.

Och enligt Medlingsinstitutets rapport har kvinnor i genomsnitt 86,8 procent av männens lön.

Men lönefrågan är alltjämt en het potatis och i sociala medier cirkulerar nu en bild som, med viss glimt i ögat, sägs peka ut löneskillnaderna mellan kvinnor och män.

Bilden som Anna-Karin publicerade på Facebook.

Det är Anna-Karin Brikell som jämfört de nya sedlarna och kommit fram till att summan för sedlarna med Astrid Lindgren, Greta Garbo och Birgit Nilssons ansikten på ger dig 620 kronor – medan sedlarna som pryds av Evert Taube, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld motsvarar 1 250 kronor.

En talande bild för hur de ser ut i samhället, menar Brikell.

– Även om jag förstår att Riksbanken har tänkt på detta, att kvinnor ska sitta på de sedlar som används mest, så tycker jag ändå att det illustrerar arbetsmarknaden, där kvinnor är lägre värderade, säger Brikell, och tillägger:

– Och även om kvinnor är många i offentlig sektor så har de en låg värdering på arbetsmarknaden.

De vanligaste sedlarna pryds av kvinnor

Riksbanken säger dock att det finns andra tankar bakom vem som pryder vilken sedel.

– 20-kronorssedeln är den lägsta valören och den man tror att barn kommer närmast. Det är därför Astrid Lindgren hamnade på den, säger Tommy Persson på Riksbankens kommunikationsenhet till Metro, och fortsätter:

– Tittar man på vilka sedlar som är vanligast att använda så är det 20-, 100- och 500-kronorssedlarna. Och det är de tre som pryds av kvinnor.

Anna-Karin Brikell säger att hon inspirerades av en kvinna som ringde till radioprogrammet “Ring P1” och påpekade skillnaderna.

– Det var en kvinna som suttit och räknat och tyckte det var anmärkningsvärt. Jag tänkte att det borde man göra något av, säger hon, och fortsätter:

– Det går tio Astrid på en Ingmar, och jag tycker att det var en väldigt tydlig illustration, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.