Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjar SD-lögnen – ljuger om sin historia

Partiledaren Jimmie Åkesson med Kristina Winberg under EU-valvakan Foto: Bertil Ericson / Tt
Jimmie Åkesson Foto: Tommy Pedersen

SD-toppen Kristina Winberg gör snart entré i EU-parlamentet.

Nu avslöjar Aftonbladet att hon i flera sammanhang, bland annat i en debatt kort innan valet ljög om att hon arbetat för biståndsorganet Sida i Moçambique.

Sida bekräftar uppgifterna för Expressen.

– Vi har tittat i våra arkiv och har ingen uppgift att hon arbetat för Sida, säger Tove Wennergren, pressekreterare på Sida.

Nu är Kristina Winberg ångerfull.

– Jag kunde ha formulerat det lite annorlunda då, men syftet var att vara delaktig och hjälpa till i deras arbete, och det var ju det jag gjorde, säger Winberg till TT.

Sverigedemokraterna slog sig in i EU-parlamentet med oväntat starka siffror.

Valet föregicks av en hård kampanj från toppnamnet Kristina Winberg, 49, som snart ska göra sitt inträde i det mäktiga EU-parlamentet.

Men nu avslöjar Aftonbladet att hon vid flera tillfällen under sin valkampanj ljög om att hon arbetat för biståndsorganet Sida i Moçambique.

Uttalanden som bland annat Dagens Nyheter och partiorganet SD-Kuriren återgett.

– Jag kan tala om för er här att jag har varit nere och jobbat för Sida i Moçambique och vet hur det är när människor lider. De ligger och dör framför ögon på mig och jag ser misären och fattigdomen och aids och allting. Jag vet vad en filt kan betyda, sa hon bland annat i en EU-debatt på Dunkers kulturhus i Helsingborg den 23 april, skriver Aftonbladet.

Inget bevis för arbetet

Sidas pressekreterare Tove Wennergren säger till Expressen att myndigheten inte hittat någonting som tyder på att Kristina Winberg jobbat för Sida.

Vad tycker ni om att hon använt er som ett slagträ i den politiska debatten för sin egen räkning?

– Det är alltid allvarligt om man inte håller sig till sanningen, men det är inget som vi som myndighet har några synpunkter på, säger Tove Wennergren.

Hon tillägger att det finns en teoretisk möjlighet att Winberg kan ha jobbat för någon systerorganisation som tidigare haft avtal med Sida.

Bara på besök

Enligt en släkting till Kristina Winberg som Aftonbladet pratat med, och som själv arbetat för biståndsorganisationen Svenska Alliansmissionen har Kristina Winberg dock varit på besök i landet en gång 2008 då hon tittade på hjälparbetet, dock utan att själv hjälpa till.

Expressen.se har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar utan resultat.

I en intervju med TT medger Kristina Winberg att hon åkte ner till hennes kusin och dennes hustru för att hjälpa dem, och tycker att hennes eget sätt att uttrycka sig i Helsingborg mest är en fråga om en formalitet.

– Jag kunde ha formulerat det lite annorlunda då, men syftet var att vara delaktig och hjälpa till i deras arbete, och det var ju det jag gjorde, säger Winberg till TT.

Hon säger också att "jag ljuger inte".

TT: Men om du säger att du jobbat för Sida men inte har det är väl det oriktigt?

– Jag jobbade tillsammans med dem. Jag har inte sagt att jag formellt var anställd av Sida, men jag jobbade för och med dem, ideellt, svarar hon.

Winberg hävdar att hon för egna pengar köpte förnödenheter som hon också i praktiken var med och delade ut bland fångar, sjuka och föräldralösa barn.

Att kusinens hustru sagt att Winberg inte jobbade för dem utan bara var på besök har hon "lite svårt att förstå".

– Hon kanske såg det som att vi gjorde ett besök medan jag också såg det som ett besök för att vara delaktig i deras arbete.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!