Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjandet om Trump – ville mörda Assad i Syrien

”Vi dödar den jäveln”, ska Donald Trump ha sagt om Bashar al-Assad. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS KLEPONIS / AP CNN
Foto: SANA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: US NAVY/MC1 THERON J. GODBOLD HAND / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Donald Trump ville låta mörda president Bashar al-Assad efter attackerna med kemvapen i Syrien.

”Vi dödar den jäveln”, ska Trump ha sagt till sin försvarsminister Jim Mattis.

Det hävdar Watergate-avslöjaren Bob Woodward i en ny bok, enligt Vox.

Trump slår nu tillbaka mot uppgifterna och hävdar att historierna har diktats ihop av missnöjda medarbetare.

Journalisten Bob Woodward kommer snart med en ny bok om Donald Trump. 

Där framkommer flera nya saker som framställer presidenten i mycket dålig dager. 

På 1970-talet avslöjade Bob Woodward och kollegan Carl Bernstein Watergateskandalen, som så småningom tvingade bort dåvarande presidenten Richard Nixon från Vita huset.

Ville döda Assad

Nu presenterar Woodward med en rad uppseendeväckande uppgifter. Det handlar bland annat om Trumps agerande i utrikespolitiken, uppger sajten Vox.com.

Enligt Woodward har president Trump flera gånger varit nära att agera farligt och oövertänkt, men bromsats av sina medarbetare i regeringen.

I april 2017 ville Trump, enligt Woodwards bok, mörda Syriens president Assad som hämnd för attacken med kemiska vapen i rebellkontrollerade staden Khan Skeikhoun  där 85 människor i civilbefolkningen dödades.

USA svarade på attacken med att bomba en flygbas tillhörande regimen i Syrien. Men Trump hade velat gå betydligt längre än så, skriver Woodward.

”Vi dödar den jäveln! Vi går in! Vi dödar hela jävla bunten”, ska Trump upphetsat att sagt i telefon till försvarsministern Jim Mattis, syftande på Assad och hans regim.

Kunde ha utlöst kris

Mattis ska, efter att Trump lagt på luren, ha sagt till en medarbetare att USA inte skulle gå så långt, utan vidta försiktigare och mer kontrollerade åtgärder.

Ett mord på Assad kunde ha utlöst en allvarlig kris mellan USA och Ryssland, skriver Vox.

Men Jim Mattis förnekar att en sådan konversation ägt rum. Han kallar det ”en produkt av någons fantasier”, enligt Daily Caller.

Donald Trump retweetade Mattis uttalande i ett inlägg på onsdagsmorgonen. "Mattis smular sönder Woodwards påståenden", skriver Trump.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037182409446490112

 

"Medarbetare gömde papper"

Enligt CNN, som tagit del av ett exemplar av boken innan den släppts i handeln, kan det kontroversiella innehållet kanske påverka utgången i årets kongressval till nackdel för republikanerna. 

Enligt boken ska Donald Trumps närmsta medarbetare ha gömt viktiga papper för presidenten – för att han inte ska kunna skriva på dem. 

Stabschefen John Kelly kallar också Donald Trump för ”idiot” i boken. 

– Det är meningslöst att försöka övertyga honom om någonting. Han har tappat det. Vi är i ”crazytown”, ska stabschefen ha sagt till tjänstemän vid möten på sitt kontor. 

– Jag vet inte ens varför någon av oss är här. Det här är det värsta jobb jag någonsin haft. 

Flera topptjänstemän upplever att presidenten är ett hot mot rikets säkerhet. 

De ska ha blivit allt mer oroade över hans irrationella beteende, okunskap och tendens att ljuga. 

Tillbakavisar uppgifterna i boken

Senare tillbakavisade John Kelly uppgifterna i boken.

”Att jag någonsin kallat presidenten en idiot är inte sant, i själva verket är det tvärtom”, skriver stabschefen i ett uttalande som Donald Trump twittrat om. 

Han menar att hans relation med Trump är stark och att de litar på varandra. Boken är enligt Kelly ett försök att smutskasta personer nära presidenten.

”Han vet alltid var jag står och vi båda vet att den här historien ät totalt skitsnack”, fortsätter han.

Även försvarsminister James Mattis tar presidenten i försvar och hävdar att uppgifterna i Woodwards bok är påhittade.

”De föraktfulla ord om presidenten som tillskrevs mig i Woodwards bok yttrades aldrig av mig eller i min närvaro”, skriver Mattis i ett uttalande.

Enligt CNN är uppgifterna om att Trumps medarbetare gömt viktiga papper för honom mycket graverande. Men i boken förekommer också uppgifter om Trumps "besatthet" av Rysslandsutredningen och hans tendens att förödmjuka och såra människor. 

Donald Trump ska bland annat sagt ”killen är efterbliven” om sin justitieminister Jeff Sessions. 

”Man måste skydda nationen”

Gary Cohn, tidigare ekonomisk chefsrådgivare åt presidenten, ska ha "stulit" ett dokument från presidentens skrivbord – av säkerhetshänsyn.  

CNN rapporterar att dokumentet skulle få USA att lämna ett viktigt handelsavtal med Sydkorea – vilket i sin tur hade äventyrat ett topphemligt säkerhetsprogram där USA, inom sju sekunder, kan detektera om Nordkorea avfyrat en missil. 

–  Jag stal det från hans skrivbord. Jag kunde inte låta honom se det där. Han kommer aldrig få se det där dokumentet. Man måste skydda nationen, ska Cohn ha sagt enligt boken.  

Bob Woodward citerar även den tidigare stabssekreteraren Rob Porter. 

– En tredjedel av mitt jobb gick ut på att reagera på några av de verkligt farliga idéerna han hade och försöka ge honom en anledning att tro att det trots allt kanske inte var så särskilt bra idéer.  

Vita huset bryter tystnaden om Woodwards bok

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders tillbakavisar anklagelserna mot Trump.

”Den här boken är inget annat än fabricerade historier, många från missnöjda tidigare anställda, som berättas för att framställa presidenten i dålig dager”, skriver Sanders i ett offentligt uttalande. 

Hon menar att Demokraterna och ”deras allierade i medierna” inte förstår att presidentens okonventionella politik leder till framgångsrika resultat.

”Ingen kan slå honom 2020 – eller ens vara i närheten”, avslutar Sanders. 

Trump förnekar allt på Twitter

Under natten mot onsdagen, svensk tid, kommenterade presidenten själv boken på Twitter.

”Woodwards bok har redan blivit motbevisad och misskrediterad av försvarsminister James Mattis och stabschefen John Kelly. Deras citat är hopdiktade bedrägerier, en bluff för allmänheten”, skriver Donald Trump.

På onsdagsmorgonen skriver Trump fler inlägg på Twitter där han även förnekar att han , som Woodward uppger, ska ha kallat justitieministern Jim Sessions för ”mentalt efterbliven” och ”en korkad person från södern”.

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037173907625832448

 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1037117638101688320