Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjandet kan få opinionssiffrorna att dyka

Annie Lööf. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Näringsminister Annie Lööfs spritnota sattes upp på ett konto för intern representation - och skickades till skattebetalarna.

Avslöjandet kan få Centerpartiets redan dalande opinionssiffror att störtdyka.

– Det här är ett mycket stort problem för dem, säger opinionsanalytikern Arne Modig till Expressen.se.

Har du förtroende för Annie Lööf?

Arne Modig är en av Sveriges främsta opinionsexperter. Han är bekymrad för Centerpartiets fortlevnad.

Inte minst efter de senaste avslöjandena av Aftonbladet och Ekot om en krognota som Annie Lööf med kollegor på näringsdepartementet skickade till skattebetalarna, genom att sätta upp notan som en kostnad för intern representation.

I samband med avslöjandet gjordes i all hast löneavdrag för sprit, och Centerpartiet tog på sig att betala resten av notan i stället för skattebetalarna.

– Risken finns att grundförtroendet för partiet försvinner. Centern har till skillnad från de andra borgerliga partierna varit en folkrörelse, den bilden finns fortfarande delvis kvar. När man nu ertappas med fiffel i storstan... Då är risken att man får en ny bild av dem. Se hur det gick med den nya Stureplanscentern, kan folk tänka, säger Arne Modig.

"Slår starkt tillbaka"

En debatt om representationskostnader och skattepengar började redan förra veckan, då det framkom att Tillväxtverket hållit överdådiga personalfester på skattebetalarnas bekostnad. Annie Lööf kallade till sig Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet för en uppläxning. I dag får Lugnet lämna sin post.

– Bilden har varit att Lööf har tagit tag i fiffel som breda väljargrupper avskyr, säger Arne Modig.

– Men om Lööf nu ertappas med att också hon och näringsdepartementet har problem med de här sakerna, att de försöker mörka egna notor, då slår det starkt tillbaka.

Skriverierna kan spä på ett politikerförakt i samhället, tror Modig.

– Ur Annie Lööfs perspektiv är det här mycket allvarligt. Det sprids en bild av makthavare och fiffel nu.

Skandalerna kan förvärra Centerpartiets redan bekymmersamma opinionsläge. Partiet har i de senaste opinionsmätningarna fått riktiga katastrofsiffror.

– De har mycket tydliga problem i väljaropinionen, säger Modig.

Ligger på gränsen

För att ett parti ska ta sig in i riksdagen krävs minst fyra procent av rösterna i riksdagsvalet.

– Centerpartiet ligger nu marginellt över fyraprocentsspärren.

I riksdagsvalet 2010 fick (C) 6,56 procent av rösterna. Arne Modig menar att många valsedlar för Centerpartiet då lämnades in av väljare som egentligen har ett annat borgerligt parti som förstahandsval, men som röstade på (C) för att rädda partiet kvar i riksdagen.

– Det var tydligt i valet 2010 att de fick stödröster av främst moderata väljare, säger Modig.

Utsikterna inför nästa riksdagsval 2014 ser nu dystra ut.

– Centern har under en lång tid haft svårigheter i opinionen. De fick en viss uppgång när Annie Lööf valdes till partiledare i september 2011. Men nu har siffrorna gått tillbaka.

Den nya skandalen med krognotan riskerar att bli ett riktigt sänke för C.

– Annie Lööf är fortfarande ganska okänd. Det är lätt att få negativa associationer till en okänd människa, säger Arne Modig.

– Lööf är relativt ung och inte särskilt etablerad. Hon har potential. Men det finns drag av broiler över henne. Hon behöver utveckla sin folkliga förankring.