Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjandena inom SSU Skåne – detta har hänt

Philip Botström är ordförande i SSU. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvällsposten/Expressens avslöjanden om en extremfalang inom SSU Skåne har blivit en riksangelägenhet. 

Distriktet har därefter tillsatt en arbetsgrupp för att utreda antidemokratiska metoder och åsikter. 

Här är allt du behöver veta om avslöjandena. 

Den 29 oktober avslöjade Kvällsposten/Expressens reporter Federico Moreno att SSU Skåne, tredje största distriktet, sedan flera år styrs av en falang som spridit fundamentalistiska åsikter och att de skrämmer oliktänkande till tystnad. 

Trots interna klagomål har S låtit bli att agera, menar kritikerna, och enligt en rapport ska Socialdemokraterna ha känt till falangen. Källor för Aftonbladet har uppgett att SSU Skåne och SSU:s ledning har sett mellan fingrarna på den falang som pekas ut som extrem och använt konflikten som slagträ för att ”slå tillbaka mot SSU-vänstern”. 

Avslöjandena har fått stor spridning i medier. 

Avslöjanden inom SSU – detta har hänt

Förbundet har gett det skånska distriktet tre veckor på sig att ta fram en handlingsplan för att få bukt med problemen – annars dras det finansiella stödet in. 

– SSU Skåne ska inom tre veckor återkomma till förbundsstyrelsen med en åtgärdsplan för hur de kan återskapa det förtroende som skadats. Om de inte lyckas göra det kommer vi dra in hela vår finansiering, vilket i praktiken kommer omöjliggöra en fortsatt verksamhet, har SSU:s förbundsordförande Philip Botström. 

MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som enligt Metro gav förbundet 1,5 miljoner kronor i år, har beslutat att inleda en särskild granskning av SSU

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed har sagt att det är ”helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen”. Samtidigt pekas han ut som en av de ledande i antidemokratiska metoder och hot, vilket framgår i interna rapporter som skickats till bland andra förbundet och partistyrelsen i Skåne. Expressen/Kvällsposten har publicerat en mobilfilm från årskonferensen 2017, som visade hur Mansour Ahmed skriker tills mötet stoppas. 

Den styrande falangen har även uttryckt att homosexuella har ”smutsigt blod” under ett årsmöte, enligt flera deltagare. Förbundets ordförande Philip Botström har sagt att han inte kände till det – men flera SSU:are vittnar om att han satt med utan att agera.

Jag har inte närvarat när något homofobiskt skulle ha uttryckts. Enligt protokollet från årsmötet inledes debatten om bloddonationer först efter att jag lämnat årsmötet. Jag är faktiskt förvånad över påståendet. Att jag som själv är öppet homosexuell skulle ha suttit och aktivt tagit del av en debatt där medlemmar uttryckt sig homofobiskt och skapat orolig stämning, utan att själv agera. Det är för mig helt främmande”, har han sagt i en kommentar via sin pressekreterare Hanna Alexandersson. 

Vice-ordförande uppmanades att lämna

Kvällsposten/Expressen avslöjade också att flera medlemmar i SSU Skåne och S-politiker är med i Ahmadiyyarörelsen, vars moské i Malmö är kontroversiell sedan imamen gjort homofobiska uttalanden. Rizwan Elahi var tidigare ordförande för SSU Skåne samtidigt som han representerade rörelsen och har bland annat uttryckt att ateismen är en omoralisk idé. 

SSU Skånes vice ordförande Khloe Abdel Wahab har blivit ombedd att avgå efter avslöjandet om att hon har praktiserat för Egyptens UD, som styrs av en militärregim. På måndagen sade hon att det var ”naivt” av henne, men att hon inte kommer avgå. 

En förtroendevald i ett SSU-distrikt i Mellansverige skrev på Facebook att Israel ska ”brinna i helvetet” och hyllade Saddam Hussein, avslöjade DN i förra veckan. Efter avslöjandet meddelade distriktet att personen lämnat förtroendeuppdraget inom SSU.

33 SSU-medlemmar, främst från Malmö och Helsingborg, har i en debattartikel i Aftonbladet hävdat att ”falsk fakta sprids för att skada SSU Skåne” och att det rör sig om smutskastning som fått stå oemotsagd. 

Kvällsposten har sökt SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed i en vecka, utan att få svar. På söndagskvällen svarade han i ett mejl:

"Jag kommenterar gärna händelsen skriftligt. Men är på resande fot i annan tidzon".

SSU Skånes ordförande Mansour Ahmed har i ett pressmeddelande till DN sagt:

–  Det är helt oacceptabelt att personer som uttrycker och bär värderingar som står i strid med våra grundläggande värderingar ges utrymme i organisationen. Sådana personer måste omedelbart lämna vår organisation. 

– Jag kommer personligen att agera med kraft. 

 

ALLA EXPRESSEN-ARTIKLAR OM SSU: 

Larmet: S beroende av extrem falang

SSU-falang om homosexuella: ”Smutsiga”

Ledamöter uppmanas lämna efter homofobi

Internrapport: S kände till extrem falang i SSU

Här deltar SSU-ordföranden i möte där homofobi uttrycks

Uppgifter: SSU blundade – för att tysta vänstergrupp

Utpekad SSU Skåne-ordförande ska själv leda intern utredning

Intern film visar hur SSU-ordförande skriker tills möte stoppas: ”Så sjukt”

 Socialdemokraterna i krismöte – SSU-topp kan tvingas avgå

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.