Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avslöjade vårdskandal bakom fallet Quick

Boken om Thomas Quick blev en stor snackis förra hösten.

Nu belönas Dan Josefsson och Jenny Küttim med Stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande.

– Det visar att en bra story aldrig kan bli gammal, säger Jenny Küttim.

Juryns motivering

"För att de med höjd i berättandet och djup i researchen har tagit sig in i samhällets mest slutna rum och gjort ett stort avslöjande större.”

I en bok och en dokumentärfilm tecknade Dan Josefsson och Jenny Küttim ett porträtt av personerna som skapade seriemördaren Thomas Quick.

Fallet – som slutade med att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friades för åtta mord som han dömts för – har länge varit mycket uppmärksammat. Jenny Küttim har tidigare, tillsammans med Hannes Råstam, gjort tre prisbelönta dokumentärer om fallet Quick.

– Det visar att en story aldrig kan bli gammal, så länge man har något nytt att berätta, säger hon om att de nu får priset för sitt arbete med fallet.

I en bok och senare en dokumentärfilm har Dan Josefsson och Jenny Küttim grävt djupare i historien bakom. "Mannen som slutade ljuga” och ”Kvinnan bakom Thomas Quick" handlar om hur en grupp som arbetade med Sture Bergwall på Säter delvis styrdes av Margit Norell, en psykoanalytiker i 80-årsåldern.

”Som att gå in i en gammal sekt”

Dan Josefsson inledde arbetet med boken efter journalisten Hannes Råstams bortgång 2012. Genom att utge sig för att skriva om teoribildningen bakom arbetet med Quick lyckades Dan Josefsson förmå de inblandade att prata med honom.

– Jag kan simulera att jag är en av dem. Det kändes väldigt mycket som att gå in i en gammal sekt, som jag har lämnat, säger han.

De andra nominerade till årets avslöjande var "En skola för alla" av Uppdrag Granskning, Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala och "SD och näthatet" av Expressen och Researchgruppen, Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!