Avslöjade vårdskandal bakom fallet Quick

Publicerad

Boken om Thomas Quick blev en stor snackis förra hösten.

Nu belönas Dan Josefsson och Jenny Küttim med Stora journalistpriset i klassen Årets avslöjande.

– Det visar att en bra story aldrig kan bli gammal, säger Jenny Küttim.

I en bok och en dokumentärfilm tecknade Dan Josefsson och Jenny Küttim ett porträtt av personerna som skapade seriemördaren Thomas Quick.

Fallet – som slutade med att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, friades för åtta mord som han dömts för – har länge varit mycket uppmärksammat. Jenny Küttim har tidigare, tillsammans med Hannes Råstam, gjort tre prisbelönta dokumentärer om fallet Quick.

– Det visar att en story aldrig kan bli gammal, så länge man har något nytt att berätta, säger hon om att de nu får priset för sitt arbete med fallet.

I en bok och senare en dokumentärfilm har Dan Josefsson och Jenny Küttim grävt djupare i historien bakom. "Mannen som slutade ljuga” och ”Kvinnan bakom Thomas Quick" handlar om hur en grupp som arbetade med Sture Bergwall på Säter delvis styrdes av Margit Norell, en psykoanalytiker i 80-årsåldern.

”Som att gå in i en gammal sekt”

Dan Josefsson inledde arbetet med boken efter journalisten Hannes Råstams bortgång 2012. Genom att utge sig för att skriva om teoribildningen bakom arbetet med Quick lyckades Dan Josefsson förmå de inblandade att prata med honom.

– Jag kan simulera att jag är en av dem. Det kändes väldigt mycket som att gå in i en gammal sekt, som jag har lämnat, säger han.

De andra nominerade till årets avslöjande var "En skola för alla" av Uppdrag Granskning, Axel Gordh Humlesjö, Henrik Bergsten, Ali Fegan och Kepa Arizala och "SD och näthatet" av Expressen och Researchgruppen, Christian Holmén, David Baas, Martin Fredriksson och My Vingren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag