Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Avslöjade: De misstänks för giftattacken mot ex-spion

”Alexander Petrov” och ”Ruslan Boshirov” som pekats ut som männen bakom giftattacken har nu avslöjats med sina riktiga identiteter Alexander Yevgenyevich Mishkin och Anatoliy Chepiga.Foto: LONDON METROPOLITAN POLICE / HANDOUT / / EPA TT NYHETSBYRÅN
De två misstänkta ryssarna hävdade i rysk tv att de bara var turister.Foto: RUSSIA TODAY / STELLA PICTURES
Sergei Skripal.Foto: POLARIS ANDY ADAMS
Julia Skripal.Foto: DYLAN MARTINEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Identiteten på båda de män som misstänks för förgiftningen av Sergei Skripal och hans dotter i Salisbury uppges ha avslöjats.

Läkaren Alexander Yevgenyevich Mishkin från den ryska militära utlandsunderrättelsetjänsten, GRU, pekas nu ut av den undersökande sajten Bellingcat, skriver nyhetsbyrån Reuters och flera andra internationella medier.

Tidigare har även Anatoliy Chepiga, överste på GRU, pekats ut.

Ex-spionen Sergei Skripal och hans dotter Julia attackerades med nervgiftet Novitjok  i Salisbury, Storbritannien, i mars. Senare dog en brittisk kvinna efter att hennes make hittat en parfymlaska som tros ha använts för att smuggla in giftet i landet.

Tidigare pekade brittiska myndigheter ut Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov som ryska agenter bakom attacken, men det har senare visat sig att de i själva verket heter någonting annat. Samtidigt har Vladimir Putin hävdat att de utpekade personerna är civila och de har själva hävdat i rysk tv att de var turister som ville se Salisburys katedral.

I slutet av september kunde Bellingcat avslöja Ruslan Bosjirovs verkliga identitet som Anatolij Chepiga efter att ha hittat ett passfoto från 2003. Han visade sig också vara en överste vid GRU som tjänstgjort i krigen i Tjetjenien och Ukraina och belönats den ryska militärens finaste medalj.

Folkbokförd på högkvarteret

Nu avslöjar Bellingcat även identiteten på den andra misstänkta ryssen. Alexander Petrov är i själva verket Alexander Yevgenyevich Mishkin, 39, läkare på GRU. Hans folkbokförda hemadress i Moskva ska fram till 2014 ha varit densamma som GRU:s högkvarter.

Brittisk polis säger enligt Reuters att man inte kommer att kommentera vilka de båda ryssarnas riktiga identiteter är.