Avlyssning mot SVT i Moskva - Säpo utreder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.
Foto: SVT

Expressen.se kan i dag avslöja att säkerhetspolisen utreder olaglig avlyssning mot Sveriges Televisions redaktionslokaler i Rysslands huvudstad Moskva.

Enligt Expressens källor har datorerna kapats och misstankar finns om att SVT:s telefoner buggats.

Avlyssningen betraktas som särskilt allvarlig eftersom SVT:s Moskvakorrespondent är gift med förstesekreteraren på svenska ambassaden.

Avlyssningen mot Sveriges Televisions lokaler i Moskva upptäcktes för någon månad sedan och har utlöst febril aktivitet. Bland annat ska flera datorer ha bytts ut. 

I de aktuella lokalerna arbetar SVT:s korrespondent Elin Jönsson. Hon är stationerad i Moskva och bevakar Ryssland och Kaukasus för SVT:s räkning. 

Elin Jönsson har bland annat skrivit boken "Konsten att dölja en massaker" som hon 2009 fick Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris för.

Elin Jönsson är gift med förstesekreteraren på svenska ambassaden i Moskva, David Emtestam - vilket gör den misstänkta avlyssningen extra allvarlig.

Enligt Expressens källor har det konstaterats att datorerna i SVT:s lokaler varit kapade. Det finns också misstankar om att telefonerna varit buggade.

Vid flera tillfällen ska elektriciteten dessutom oförklarligt ha slutat fungera i lokalerna i samband med livesändningar från Moskva. 

Utreds

Säkerhetspolisen utreder avlyssningen sedan några veckor tillbaka, enligt Expressens uppgiftslämnare. 

När Expressen.se på torsdagsförmiddagen ställde frågor om detta bad Säkerhetspolisens pressekreterare Fredrik Milder att få återkomma. 

Strax efter klockan 10 meddelade han: 

– Vi har ingen information att lämna. 

Men det betyder inte att ni dementerar - utan bara att det inte finns något att säga?

– Det stämmer.

SVT bekräftar problem

Expressen.se har också talat med Olov Carlsson, chef på nyhetsdivisionen på SVT. Carlsson uppger att Moskva-redaktionen haft problem med internetuppkopplingen och att telefonsamtal plötsligt avbrutits.

– Det vi vet är att vi har haft produktionsstörningar i Moskva, därför har vi plockat hem all utrustning. Vi håller på att undersöka vad det kan vara för någonting och då söker vi också för skadlig kod eller annat som kan tänkas finnas där som vi inte själva har placerat dit, säger han. 

Analysen av utrustningen är inte klar än och SVT:s tekniker har därför inte kunnat avgöra om avlyssning har skett, enligt Carlsson. 

– Vi har inte kunnat klarlägga att vi har varit avlyssnade. Nu håller vi på att analysera de maskiner och telefoner som vi plockat hem, men den analysen är inte klar än, säger han. 

Efter att störningarna uppdagades bytte SVT ut kommunikationsutrustningen i Elin Jönssons och David Emtestams hem. SVT har sedan informerat UD:s säkerhetstjänst om problemen.

– Det är en rutinåtgärd, säger Olov Carlsson, som uppger att SVT inte varit i kontakt med Säpo i ärendet.  

Expressen.se har sökt SVT:s Moskvakorrespondent Elin Jönsson och förstesekreteraren David Emtestam, som har avböjt att kommentera uppgifterna. 

Inte heller UD vill kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.