SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson. Foto: SVT
SVT:s Rysslandskorrespondent Elin Jönsson.  Foto: SVT

Avlyssning mot SVT i Moskva - Säpo utreder

Publicerad

Expressen.se kan i dag avslöja att säkerhetspolisen utreder olaglig avlyssning mot Sveriges Televisions redaktionslokaler i Rysslands huvudstad Moskva.

Enligt Expressens källor har datorerna kapats och misstankar finns om att SVT:s telefoner buggats.

Avlyssningen betraktas som särskilt allvarlig eftersom SVT:s Moskvakorrespondent är gift med förstesekreteraren på svenska ambassaden.

Avlyssningen mot Sveriges Televisions lokaler i Moskva upptäcktes för någon månad sedan och har utlöst febril aktivitet. Bland annat ska flera datorer ha bytts ut.

I de aktuella lokalerna arbetar SVT:s korrespondent Elin Jönsson. Hon är stationerad i Moskva och bevakar Ryssland och Kaukasus för SVT:s räkning.

Elin Jönsson har bland annat skrivit boken "Konsten att dölja en massaker" som hon 2009 fick Publicistklubbens yttrande- och tryckfrihetspris för.

Elin Jönsson är gift med förstesekreteraren på svenska ambassaden i Moskva, David Emtestam - vilket gör den misstänkta avlyssningen extra allvarlig.

Enligt Expressens källor har det konstaterats att datorerna i SVT:s lokaler varit kapade. Det finns också misstankar om att telefonerna varit buggade.

Vid flera tillfällen ska elektriciteten dessutom oförklarligt ha slutat fungera i lokalerna i samband med livesändningar från Moskva.

Utreds

Säkerhetspolisen utreder avlyssningen sedan några veckor tillbaka, enligt Expressens uppgiftslämnare.

När Expressen.se på torsdagsförmiddagen ställde frågor om detta bad Säkerhetspolisens pressekreterare Fredrik Milder att få återkomma.

Strax efter klockan 10 meddelade han:

– Vi har ingen information att lämna.

Men det betyder inte att ni dementerar - utan bara att det inte finns något att säga?

– Det stämmer.

SVT bekräftar problem

Expressen.se har också talat med Olov Carlsson, chef på nyhetsdivisionen på SVT. Carlsson uppger att Moskva-redaktionen haft problem med internetuppkopplingen och att telefonsamtal plötsligt avbrutits.

– Det vi vet är att vi har haft produktionsstörningar i Moskva, därför har vi plockat hem all utrustning. Vi håller på att undersöka vad det kan vara för någonting och då söker vi också för skadlig kod eller annat som kan tänkas finnas där som vi inte själva har placerat dit, säger han.

Analysen av utrustningen är inte klar än och SVT:s tekniker har därför inte kunnat avgöra om avlyssning har skett, enligt Carlsson.

– Vi har inte kunnat klarlägga att vi har varit avlyssnade. Nu håller vi på att analysera de maskiner och telefoner som vi plockat hem, men den analysen är inte klar än, säger han.

Efter att störningarna uppdagades bytte SVT ut kommunikationsutrustningen i Elin Jönssons och David Emtestams hem. SVT har sedan informerat UD:s säkerhetstjänst om problemen.

– Det är en rutinåtgärd, säger Olov Carlsson, som uppger att SVT inte varit i kontakt med Säpo i ärendet.

Expressen.se har sökt SVT:s Moskvakorrespondent Elin Jönsson och förstesekreteraren David Emtestam, som har avböjt att kommentera uppgifterna.

Inte heller UD vill kommentera.

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag