Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avlösning är på väg mot Gotland

Släckningsarbetet vid den stora branden i Vänge på Gotland har fortsatt med oförminskad styrka under natten. Foto: Pontus Altin/Tt
Den akuta spridningsrisken bedöms vara över och läget beskrivs som stabilt. Branden vattenbombades med helikoptrar fram till 22 på lördagskvällen. Foto: Karl Melander/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Lars Bäckman, tekniker på MSB.

Branden i Vänge på Gotland fortsätter härja - men under söndagen fick räddningstjänsten ny kraft.

Brandmän från Uppsala, Sala och Attunda jobbar i skift för att släcka.

På lördagen skickade MSB dessutom både slang och sprinklersystem som ska underlätta släckningsarbetet.

Efter flera dagars släckningsarbete i Vänge på Gotland börjar nu kampen mot skogsbranden nu vända i räddningstjänstens favör.

Den akuta spridningsrisken bedömdes under lördagskvällen vara över och man beskriver nu läget som stabilt.

– Under dagen har det avtagit, och man har börjat minska på antalet personal. Läget är stabilt, säger Martin Sköld, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Räddningstjänster från andra delar av landet har ryckt in. Uppsala skickade ett skift på lördagskvällen, Sala på söndagsmorgonen och under natten till måndag jobbar Attunda räddningstjänst på Gotland. Styrkan har minskats från 65 till 50 personer.

Nytt sprinklersystem underlättar

Samtidigt har räddningstjänsten på Gotland fått materiell förstärkning från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Sent på lördagskvällen anlände två långtradare som lastats med slang och ett sprinklersystem.

– Det vi kunde se när första depån använde var att gottlandsräddningstjänst nästan tömt ut sina depåer. De hade 500 meter slang kvar så det var välbehövligt, säger Lars Bäckman, tekniker på MSB.

Förutom den nya slangtillgången så tar MSB med sig en så kallad skogsbrandsdepå i form av 80 sprinklerhuvud som går att sätta ut i skogen för att kontinuerligt vattna marken.

Helikoptrar fortsätter vattenbomba

– Ja precis det här sprinklersystemet är sådant som man kan ställa ut i naturen så man spar väldigt mycket personal, säger Lars Bäckman.

Nattetid avbryts arbetet i skogsområden.

– Under natten kan vi inte vara där. Träd kan falla under arbetet, och det är svårt när det är mörkt, säger Martin Sköld.

Å andra sidan dämpas bränder naturligt under nattetid. Mellan lördag och söndag var det nattfrost, vilket tog ner branden väsentligt. Även daggen hjälper brandmännen med släckningen.

På morgonen blåser det upp

Under morgontimmarna gäller det att vara beredd.

– Då tar det sig igen. Dessutom blåser det ofta upp, och riskerar att spridas, säger Martin Sköld.

När det ljusnar skickar man också upp helikoptrar för att få en överblick av brandläget.

Räddningstjänsten har arbetat med släckning sedan branden bröt ut vid lunchtid på fredagen. Under lördagsmorgonen blev det skarpt läge för invånarna i Vänge kyrkby som ligger i anslutning till det brandhärjade området, och det var först under förmiddagen som räddningstjänsten fattade ett definitivt beslut om att man inte behövde evakuera de boende.

På söndagen utfärdades eldningsförbud i Stockholms, Uppsala och Gotlands län eftersom risken för nya skogsbränder är stor.