Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avlidna personen på Stadshagen är en man

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kroppen hittades på onsdagsförmiddagen på Stadshagen.
Foto: Stefan Johansson
Polisen har kunnat slå fast att den döde är en man – men inte mycket mer.
Foto: Stefan Johansson

Den avlidne personen som hittades på Kungsholmen på onsdagsförmiddagen är en man.

Hans identitet är ännu inte fastställd men klart är att han har legat där ett bra tag.

Enligt polisen är kroppen svår att identifiera.

Det var i onsdags förmiddag som privatpersoner larmade polisen efter att ha sett en kropp i en skogssluttning i närheten av Stadshagens IP på Kungsholmen.

Platsen spärrades av och efter några timmar var tekniker på plats.

Polisens presstalesperson Carina Skagerlind bekräftar att den avlidne är en man.

– Men vi vet inte ålder på honom och har inte bekräftat hans identitet. Vi jobbar på det för att kunna underrätta anhöriga, säger hon.

Avvaktar mordutredning

Avspärrningarna togs bort vid 14-tiden på onsdagen. Innan dess hade tekniker däremot anträffat föremål på platsen som tros tillhöra den avlidne.

Men Carina Skagerlind kan inte berätta vad det rör sig om för föremål, utan hänvisar till förundersökningssekretessen.

En obduktion av kroppen kommer att ske snarast, troligen under fredagen. I nuläget finns inga misstänkta.

– Vi måste avvakta obduktionen, den kan lika gärna visa att det inte rör sig om ett mord. Parallellt jobbar vi vidare med övriga spår, säger hon.

En kropp kan ruttna på kort tid

Exakt hur länge kroppen har legat på platsen är däremot oklart. Hur snabbt en kropp bryts ner beror på flera olika faktorer, enligt Martin Csatlós, överläkare på rättsmedicinska avdelningen i Stockholm.

– En kropp kan ruttna på så kort tid som tre - fyra dagar, den kan förändras till oigenkännlighet på kort tid. Det beror på yttre omständigheter, så som väder och vind, och om det är fuktigt eller torrt ute. Vad det är för typ av djuraktivitet och vilken årstid det är påverkar också, säger han.

Han vill däremot inte uttala sig specifikt om den kropp som hittades vid Stadshagens IP.

– Det jag kan säga är att ju längre tid det går desto svårare blir det att identifiera personen. Går det för lång tid kan man behöva använda alternativa identifieringsmetoder.

Sådana metoder kan vara tandidentifiering, DNA-teknik, att kolla efter tatueringar eller implantat eller att identifiera röntgenbilder.

Svårare att fastställa bevis

Sven-Erik Alhem är före detta åklagare. Enligt honom är det relativt vanligt förekommande att det tar ett tag att hitta avlidna personer.

– Det finns troligen en förklaring till att den har legat där oupptäckt. Det är svårt att smussla undan en människokropp, men det kan vara relativt enkelt att dumpa kroppen någonstans, om den döljs i någon form av emballage, säger rättsexperten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.