Här hedrar räddningstjänsten Attunda Arlanda-Märsta den avlidna brandmannen. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab
Här hedrar räddningstjänsten Attunda Arlanda-Märsta den avlidna brandmannen. Foto: Stefan Johansson Sthlm Ab

Avlidna brandmannen hedras med halv stång

Publicerad

I dag hedras den brandman som avled i går.

Polis och räddningstjänst i hela Sverige kommer hissa flaggan på halv stång och ha en tyst minut.

"Det är djupt tragiskt", skriver Stockholms brandförsvar på sin Facebook-sida.

I går avled den brandman som skadades i samband med en olycka i måndags morse. Mannen blev överkörd av en personbil och fördes snabbt till Karolinska universitetssjukhuset. Men hans liv gick inte att rädda.

Nu hedras brandmannen av sina kolleger. Mannen tillhörde Brandkåren Attunda och på sin hemsida skriver de: "Vår kollega och vän har avlidit i dag", och de meddelar också att de kommer att hissa flaggan på halv stång under onsdagen. Klockan tolv i dag kommer de också att hålla en tyst minut för att hedra mannen.

Även Brandmännens riksförbund kommer att hissa flaggan på halv stång. På Stockholms brandförsvars Facebook-sida citeras förbundsdirektören Svante Borg:

"Det är djupt tragiskt och våra tankar går till hans familj, vänner och arbetskamrater i den här svåra stunden".

"Djupt berörda"

Även polisen i Haninge hedrar den avlidna mannen på sin Facebook-sida. Mannen ska ha växt upp inom distriktet och även hjälpt till att utbilda styrkans poliser. De skriver att de "är djupt berörda av brandmannens död och delar hela Brandkåren Attunda samt alla Sveriges brandmän i deras sorg".

De uppmanar också de som kör förbi en olycksplats att vara extra försiktiga, för att undvika att något liknande händer igen.

Även på andra platser i Sverige hedras mannen. Polisen i Huddinge skriver på sin Facebook-sida att de kommer att hålla en tyst minut för att visa sitt stöd för kollegorna. Sörmlandskustens räddningstjänst skriver också de på Facebook att deras tankar går till mannens närmaste.

Oklart kring olyckan

Vad som orsakade olyckan är inte klarlagt. Det finns dock uppgifter om att det ska ha varit väldigt halt på platsen. Föraren utreds nu för vållande till annans död och en förundersökning är påbörjad.

– Vi håller på att titta på bilen och allt sådant där, men det finns ingenting att säga i nuläget, säger polisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Polisen undersöker nu bilen och samlar in vittnesuppgifter från de som kan ha sett något vid olyckan.

Mannen lämnade efter sig en fru och tre barn, skriver Brandkåren Attunda på sin hemsida.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag