Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Live-published photos and videos via Shootitlive

Avicii styr över publiken som en kung

Avicii dirigerar publiken med höger handflata som viftar upp och ner.

Höger handflata viftar upp och ner, som en ny typ av dirigent för tvåtusentalet. Eller kanske mer som en magiker som styr över energin på det gigantiska dansgolvet.

Avicii på hemmaplan blir en house-kungs återkomst.

Så bra var Avicii

Avicii

Var: Tele2 Arena, Stockholm

Publik: 35 000.

Vem: 24-årige Tim Bergling från Stockholm är en av världens mest eftertraktade djs. Förra årets debutplatta “True” har toppat listor runtom i världen. Singeln “Wake me up” har spelats över 200 miljoner gånger på Spotify.

Vad: Med “Truetour” är det första gången på drygt två år som Avicii spelar hemma i Sverige för två solospelningar, den andra ikväll. Turnén rullar i vår vidare till Nordamerika.

Tre beats/höjdare:

  • Jublet till mashupen av Aviciis "Superlove" och Calvin Harris "Sweet nothing".
  • SHMs "Don't you worry child", fortfarande.
  • Brölandet till "Levels".

“Min musik kommer alltid vara öppen för vem som än vill lyssna och jag kommer alltid att vara trogen mitt sound.”

Det var så Avicii svarade på nätet efter förra årets spelning på Ultra Music festival i Miami, när han då kritiserades för att blanda country med house. Hur det gick sen vet alla vid det här laget. "Wake me up" och "Hey brother" är två Avicii-hits av gigantiska mått. Men många fortsätter störa sig på 24-åringen som nyligen vann regeringens exportpris. Det är bara att läsa valfri kommentarstråd efter en Avicii-artikel. "Ingen riktig musiker". "Står och skruvar på en dator, vad är det?".

 

Men det handlar inte om vem som spelar bäst eller är skickligast musiker. Det handlar som alltid om låtar, om framförande och framför allt om underhållning.

Låtarna har Avicii, både själv och andras. Debuten “True” är framför allt en vässad pop-platta där hitsen får igång en taggad publik. Han varvar gammalt med nytt, tung house med soulrefränger, Armin van Buuren med Killers och Coldplay. Han samplar samplingen i Primal Screams "Loaded" och får in texten från Smokey Robinsons "The tracks of my tears" bland beatsen. Allsången när han kör Swedish House Mafias "Don't you worry child" visar att han fortfarande har en bit upp till de svenska föregångarna. Samtidigt vågar han lägga in lugna partier och remixar vi inte hört förr.

 

Underhållningen då? Uppe vid det gigantiska mixerbordet händer inte mycket mer än att en leende Avicii viftar med högerhanden och sjunger med. Precis som vilken landsorts-dj som helst får han några gånger problem med att få med sig dansgolvet. Han bygger upp till crescendon som ibland exploderar för sent eller inte alls. Teddybears och Latin Kings går över huvudet på kidsen. Å andra sidan har han en en imponerande scenshow att luta sig emot. Ljuset är fenomenalt, ljudet helt okej, bakgrundsprojektionerna visar allt från tecknade lejon till dödskallar med neonögon. Lägg till rök, laser och badbollar och festen är kassaskåpssäker.

Efter drygt två timmars underhållande spektakel tar han micken och tackar Stockholm innan "Wake me up" exploderar i konfetti och ballongregn. En sorts kung vinkar hejdå med handflatan, partyt fortsätter ikväll.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!