Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Avhysningen av romer från läger stoppades

Klockan 10 på fredagen skulle en avhysning genomföras i ett skogsparti i Bandhagen i södra Stockholm. Där bor femton rumänska romer. De har ställt upp fem små skjul som täckts över med presenning och plast. I flera dagar har de oroligt väntat på att Kronofogden ska genomföra avhysningen.

Här stoppas avhysningen av rumänska romer från ett läger i Bandhagen. Men nästa vecka återvänder kronofogden.

– Var ska vi ta vägen då? säger Vandana Tamas, 32.

Klockan 10 i dag skulle en avhysning genomföras i ett skogsparti i Bandhagen i södra Stockholm. Där bor femton rumänska romer. De har ställt upp fem små skjul som täckts över med presenning och plast. I flera dagar har de oroligt väntat på att Kronofogden ska genomföra avhysningen.

– Vi har barn hemma som vi behöver försörja, säger Mariana Marutelu, trebarnsmamma från Pitest i Rumänien.

– Vi är här för att panta burkar och tigga pengar. Hemma i Rumänien har vi inga jobb, men familjer att försörja. Jag har två små barn som behöver äta, säger Costinell Marin, 30.

Ska återvända i december

De har bott på lägret en bit in i skogen i en månad och ska återvända till hemlandet i december. Föreningen Hem förhandlar för att stoppa avhysningen. Det lyckades, om än tillfälligt. Stockholms stad beslutar att skjuta upp den till bästa vecka, säger Patrik Willhans, teamledare för Kronofogden i Haninge som är på plats.

Socialdemokraten och kemiprofessorn Sven Hovmöller är engagerad i Hem - föreningen för hemlösa EU-migranter. Han tycker att det är fel att vräka hemlösa människor och förstöra deras hem när de inte har någonstans att ta vägen.

– Svenska samhället har inte gjort nånting för de här människorna. Men man lägger stora resurser på avhysningar. Jag har hört att en avhysning kostar 700 000 kronor, säger Sven Hovmöller som är aktiv socialdemokrat i Sollentuna.

Enligt Hovmöller vore det lämpligt att ge romer flyktingstatus – för då får de mer rättigheter.

– De inte bara ekonomiska flyktingar. De flyr också förtryck och rasism som de utsätts för. Det är lika illa utsatta som många andra flyktingar.

Föreslår att kyrkan ska öppna

Ett sätt att arbeta konstruktivt i stället för att krossa deras skjul, är att släppa in de fattiga EU-migranterna i kyrkor. Då får de värme, elektricitet, toaletter och där finns lokaler för att bedriva exempelvis undervisning i svenska, föreslår Hovmöller.

– Det är bättre att en person lär sig svenska så att han kan få ett riktigt jobb, 20 000 i månaden vitt och skatta på det. Då får man mer än att en familj skickar fem personer hit. Då kan de andra vara kvar i Rumänien och se till att ungarna går i skolan, medan den med jobb skickar hem pengar. Så har turkar, jugoslaver och andra gjort, säger Sven Hovmöller som menar att det på sikt skulle kunna förändra situationen till det bättre i Rumänien.

Jens Waldenström, juriststudent och även han engagerad i föreningen Hem menar att avhysningarna kans bryta mot Europakonventionens artikel 8. I denna artikel regleras rätten till att envar har rätt till skydd för sitt privat - och familjeliv.

– Det finns fall från Europadomstolen där man ansett att tillfälliga bosättningar för romer har ansetts vara hem. Eftersom kränkning mot någons hem är så ingripande åtgärd så ska det inte räcka att bara står avhysning sen måste folk flytta. Precis som man samråder med sociala myndigheter när man avhyser någon från sitt hem, så har man plikt att det ska vara en riktig tvist där alla parter får uttrycka sig med rättshjälp och dels måste försöka hitta läsning på problemet så att folk inte hamnar under bar himmel, säger han.

Ger dem en vecka till

Beslutat att skjuta upp avhysningen ger rumänerna en till vecka i Sverige.

– Vi har några dagar extra på oss att plocka burkar och samla in pengar till våra barn, säger Costinell Marin.

Sven Hovmöller är lättad för stunden.  Han får kramar från kvinnorna på lägret. Det är en liten, men viktig seger mot myndigheterna.

– Det här har aldrig hänt. Det är historiskt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.