Avhopparen: Afwerki förslavar Eritreas folk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Eritreas president Isaias Afwerki.
Foto: Geert Vanden Wijngaert

MELLANÖSTERN. Eritreas avhoppade informationsminister, Ali Abdu Ahmed tvättar sina händer rena från regimen.

I ett påstått förhör för en asylansökan i Australien anklagar han landets president Isaias Afwerki för att förslava folket, stöda terrorgrupper i Somalia och militarisera hela folket.

Han hävdar att han tillsammans med en rad högt uppsatta generaler planerade för en maktkupp som misslyckades.

”Jag flydde för att presidenten planerade för att avrätta eller arrestera mig”, ska han ha sagt i förhöret.

I många år tjänade Ali Abdu Ahmed regimen i Eritrea, trofast. Han var landets informationsminister, president Isaias Afwerkis högra hand och mannen som med järnhand styrde landets medier i 13 år.

Han anklagas för att vara en av de som fattade beslutet om att arrestera en rad fria journalister, däribland svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

I december 2013 och utan förvarning försvann Ali Abdu spårlöst. Expressen kunde som första tidning i världen avslöja att han hade flytt landet och sökt asyl.

Expressen har tagit del av ett påstått förhörsprotokoll som nu sprids på flera sajter styrda av oppositionen. Protokollet uppges komma från Ali Abdus asylansökan i Australien och han ska i förhöret avslöja en hel rad nya detaljer om flykten via Sverige och om regimen i Eritrea.

Han hävdar att han, sedan 2007 började arbeta i hemlighet för att störta regimen.

”2010 ville jag visa omvärlden att presidenten var ostabil och arrangerade en intervju med honom på al-Jazeera English. Precis som jag trodde var han ostabil och lät galen. Han var asfull”. säger Ali Abdu Ahmed i vad som påstås vara en utskrift av förhöret.

Ali Abdu ville få folket i Eritrea att inse att Afewerki inte var kapabel för att styra landet och att han var ett ”monster”.

Presidenten gick med på intervjun.

Oppositionella nyhetssidor hånade honom. Afewerki ville radera bort intervjun och gav order till Ali Abdu att ta kontakt med al-Jazeera.

Han förklarade att det inte låg i sin makt.

”När jag vägrade lyda order fängslades jag i 12 dagar från 22 februari till 6 mars 2010. Jag blev släppt för att delta i en viktig nationell ceremoni. Presidenten ville inte att folk ska ställa frågor om min frånvaro”.

”Jag blev varnad vid flera tillfällen att veta min plats. En gång när min yngre bror ansökte om pass frågades han om att bevisa att han var eritreansk medborgare. När han berättade att hans bror var minister, sa de både till honom och till min far (det var tydligt budskap till mig): ”oftast tar vi emot gäster på hög regeringsnivå här”.

##

I ett annat avsnitt av det påstådda förhöret går Ali Abdu tillbaka till 1995.

Då grundade regeringen National Service Police.

Det gick ut på att unga eritreaner tvingades till en 18 månaders militärtjänst.

Det bestod av militärträning men även av samhällstjänst som att bekämpa malaria till exempel.

Ali Abdu stödde projektet till en början.

Det som skulle vara bara 18 månaders tjänst förlängdes i och med kriget mot Etiopien i obestämd tid.

Ali Abdu avslöjar att det var ”ett sätt för att förse firmor som ägs av styrande partiet PFDJ med gratisarbetskraft och slavarbetare.

De tjejer som var inkallade hade mera ”humanare öde”: De blev pigor och ibland älskarinnor för korrupta generaler”.

Det fick tiotusentals unga att fly landet till Etiopien, Sudan och Jemen.

Abdu menar i förhöret att presidentens filosofi går ut på att låta folk bli hungriga för att de inte ska orka tänka på politiken.

Ali Abdu hävdar att han sedan 2007 samarbetar med oppositionens USA-baserade hemsida awate.com. Han hävdar att skrev under pseudonym ”From the Belly of the Beast”.

”Min avsikt var att avslöja regerings brutalitet och presidentens obalanserade personlighet samt en rad andra diskriminerande faktorer mot minoriteter och muslimer”, ska han ha sagt i förhöret.

Hemsidan har sina sponsorer i Eritrea, främst bland minoritetsgruppen Jeberti som Al Abdu tillhör.

Hemsidan avslöjade en rad nyhetsstoff som bara skulle kunna komma från personer med insidesinformation om regeringen och särskilt om dess inblandning i stödet för terrorgruppen al-Shabab i Somalia.

”I och med att det är känt att min bror var nyhetschefen ”skojade” folk i regeringen med mig och sa att jag var källan för en rad nyheter. Jag var källan”, påstår han. ##

Ali Abdu avslöjar att det finns en grupp människor som arresteras utan att ställas inför rätta. De bara fängslas och blir bortglömda. Det är precis som i fallet med svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Han nämner inte Isaak men berättar om hur sin egen far blev arresterad.

”Tillbaka till 2001 när min far var i 70-års ålder och blev arresterad. Trots att han inte anklagades för att ha begått något kriminellt sattes han i fängelse i 4,5 år. Han var inte politisk aktiv och inte heller ledande figur inom islamiska samhället. Han var affärsman. Det var inte klart varför han blev arresterad. Det är inte otypiskt. I Eritrea, de som bli arresterade utan att ställas inför rätta har inte rätt till försvar och blir aldrig dömda. De bara fängslas. När han, efter fyra och ett halvt år i fängelse blivit släppt med hälsoproblem frågade han: ”Why was I arrested to begin with"? De sa till honom: ”So your son gets the message”.

Ali Abdu hävdar att han ogillade presidentens planer på att bilda egen försvarsstyrka och även beväpna folket. En rad högt uppsatta armégeneraler tog kontakt med Abdu för att diskutera förändring i Eritrea. De ville göra en kupp mot Afwerki, hävdar Ali Abdu.

”Eftersom de var militärer ville de utnyttja min popularitet och ville att jag skulle bli frontfiguren i deras förslagna militärlösning. Jag är den enda som de tror att jag kan titta i presidentens ögon och säga ”det är fel”. Men, han skulle aldrig lyssna på mig”.


Ali Abdu säger att Afwerki läxade upp honom i 6 timmar. Han berättade historien om Kina, om Hizbollah i Libanon, om Afghanistan och om Irak. ”Han sa att Saddam Hussein störtades för att han var beroende av sitt eget moderna försvar. Det fungerar inte. Du måste slåss med ditt eget folk och dina medborgare. Dess folks arméer lever och dör tillsammans”.

Presidenten var rädd för upproren i Mellanöstern, 2011. Han kontrollerade allt som informationsministeriet fick rapportera om. Han var rädd att ett likadant uppror skulle ske i Eritrea. När Egyptens president Hossni Mubarak störtades gjorde Afwereki ett uttalande om att Mubarak förtjänade det för att han inte följde ”Afwerkeis väg".

Ali Abdu ska också påstå att han jobbade för att på ett smidigt sätt få folket att resa sig mot diktatorn. Han gav tillstånd till ett tv-program som heter ”Honesty”. Folk fick säga vad de tyckte om vardagliga problem som vatten, el och inflation. I förhöret hävdar han att enda lösningen föra att bli av med Afwerki var ”Tahrir Square style” och menar fredliga upproret i Egypten.

Afwerki ogillade Ali Abdus tv-program och var ”rasande”.  Ali Abdu blev rädd för sin egen säkerhet. En dag fick han besök av försvarsministern. Han sa ”presidenten gör sina smutsjobb när han är utomlands. På det sättet kan han ge order om arrestering eller avrättning och när han kommer hem han låtsas han vara förvånad och ”chockad”.

##

Ali Abdu började planera för sin egen flykt. Han var införstådd med att ett sådant steg skulle kosta hans familj och vänner mycket. Därför hjälpte han en rad personer som jobbade för honom att fly. En av dem är ”Colonel Fitsum från säkerhetstjänsten”.  Han flydde till Sverige.

Kvar blev Ali Abdus gamle far, yngre bror och egen 15 åriga dotter. I oktober-november 2013 reste han genom Europa, Kanada och slutdestination Australien.

Först åkte han till Kanada. Resan startade i Dubai via Tyskland, Sverige och vidare till Kanada. Han träffade sin hustru och sin son som fyra år tidigare hade flytt till Kanada och lever hemligt.

Under tiden försökte han smuggla ut sin 15 åriga dotter från Eritrea. Han betalade smugglare 7000 dollar i ett förskott för att ta henne till Sudan. Regimen avlyssnade ett samtal med Ali Abdus bror Hassan. Den 8 december blev både hans dotter, bror och far arresterade.

”Jag är orolig för varje familjemedlem som blev arresterad, särskilt min 15 åriga dotter och min bror och min far som sitter i fängelse. Jag lider av sömnlöshet, hjärtbesvär. Jag hade allvarliga självmordstankar. När jag fick veta om min dotters öde den 8 december vill jag ta mitt liv för att jag kände att jag förlorade allt. Jag är så ensam. Jag är i stort behov av att få min nya fru och mina barn hit. Jag är i desperat behov av emotionellt stöd för min familj. Jag har stora ekonomiska problem”, säger informationsministern som på ett eller annat sätt hålls ansvarig för en rad oliktänkande och journalister som svensk-eritreanen Dawit Isaak.

Ali Abdu Ahmed

Eritreas tidigare informationsminister.

I december 2013 och utan förvarning försvann Ali Abdu spårlöst.

Expressen kunde som första tidning i världen avslöja, efter att ha kommit i kontakt med Ali Abud via sin bror, att han hade flytt landet och sökt asyl.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.