"Avgörande skillnaden är om det finns sexuella inslag"

Publicerad
Uppdaterad
Nils Petter Ekdahl är rådman i Lunds tingsrätt och utredare i 2008 års sexualbrottsutredning. Han påpekar att sexuellt ofredande är ett allvarligare brott än ofredande.
Det vanligaste straffet för ofredande är böter. Möjligen kan en "notiorisk ofredare" få villorlig dom, påpekar Ekdahl. Men att någon skulle ha fått fängelse för brottet känner han inte till.
- Jag undrar om det finns något exempel på det i modern rättspraxis, säger han.

"Vanligare med fängelse"

Döms en person för sexuellt ofredande däremot kan det bli böter om det är lindrigt, men det är vanligare med fängelse eller villkorlig dom.
- Variationen är större i vad man väljer för påföljd för det finns ju domar på sexuellt ofredande, även förstagångsdomar, där man har dömt till fängelse därför att man anser att det gränsar till något allvarligare brott, säger Nils Petter Ekdahl.
Det kan gränsa till sexuellt tvång eller till och med våldtäkt, påpekar han. Påföljden kan då bli bli flera månaders fängelse.
Den avgörande skillnaden ligger i om det finns ett sexuellt inslag eller inte.
- Sexuellt ofredande kan vara allt från blottande till tafsande, vilket är det vanligaste.

Form av beröring

Ibland kan man tänka sig något verbalt som når upp till sexuellt ofredande, men det vanligaste är någon form av beröring.
Men det är alltid vattentäta skott mellan de två. Ekdahl tar upp ett omstritt exempel: En fotograf och en modell var på Moderna museet i Stockholm där modellen greppade två tonårspojkar mellan benen.
- Vilket var väldigt kränkande för dem, men man kunde inte bevisa att modellen hade något sexuellt syfte med det hon gjorde utan att det var en ren provokation. Och det bedömdes som ofredande och inte sexuellt ofredande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag