Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Avgörande skillnaden är om det finns sexuella inslag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nils Petter Ekdahl är rådman i Lunds tingsrätt och utredare i 2008 års sexualbrottsutredning. Han påpekar att sexuellt ofredande är ett allvarligare brott än ofredande.

Det vanligaste straffet för ofredande är böter. Möjligen kan en "notiorisk ofredare" få villorlig dom, påpekar Ekdahl. Men att någon skulle ha fått fängelse för brottet känner han inte till.

 - Jag undrar om det finns något exempel på det i modern rättspraxis, säger han.

"Vanligare med fängelse"

 Döms en person för sexuellt ofredande däremot kan det bli böter om det är lindrigt, men det är vanligare med fängelse eller villkorlig dom.

 - Variationen är större i vad man väljer för påföljd för det finns ju domar på sexuellt ofredande, även förstagångsdomar, där man har dömt till fängelse därför att man anser att det gränsar till något allvarligare brott, säger Nils Petter Ekdahl.

 Det kan gränsa till sexuellt tvång eller till och med våldtäkt, påpekar han. Påföljden kan då bli bli flera månaders fängelse.

 Den avgörande skillnaden ligger i om det finns ett sexuellt inslag eller inte.

 - Sexuellt ofredande kan vara allt från blottande till tafsande, vilket är det vanligaste. 

Form av beröring

 Ibland kan man tänka sig något verbalt som når upp till sexuellt ofredande, men det vanligaste är någon form av beröring.

 Men det är alltid vattentäta skott mellan de två. Ekdahl tar upp ett omstritt exempel: En fotograf och en modell var på Moderna museet i Stockholm där modellen greppade två tonårspojkar mellan benen.

 - Vilket var väldigt kränkande för dem, men man kunde inte bevisa att modellen hade något sexuellt syfte med det hon gjorde utan att det var en ren provokation. Och det bedömdes som ofredande och inte sexuellt ofredande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.