Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avgörande detaljen: Kan finnas vittnen

En jämnårig pojke sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet
Peter Plax mördades. Foto: Privat
Polisen på platsen i Sollentuna. Foto: FREDRIK PERSSON /TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen misstänker att 16-årige Peter Plax mördades av en jämnårig pojke i Sollentuna under fredagen. 

Men den jämnåriges försvarare vill inte kommentera uppgifterna om hans klients erkännande i inledande förhör – och utesluter inte att det kan ha funnits vittnen i närheten av det öde skogspartiet där Peter tros ha dödats. 

16-årige Peter Plax var enligt hans föräldrar en flitig elev, uppskattad vän och begåvad pianist. 

Han hade drömmar om att bli psykolog och senare i augusti skulle han ha börjat gymnasiet. 

Istället slocknade hans liv under fredagen – sannolikt i ett skogsparti en bit från Rösjöbadet i Sollentuna norr om Stockholm. 

Peter hittades livlös, enligt uppgift liggandes bredvid en yxa, och dog senare av sina skador. 

Platsen där Peter hittades ligger något i skymundan från det närliggande radhusområdet och än så länge finns inga uppgifter om att någon ska ha sett eller hört något från platsen under fredagskvällen. 

Vittnen kan träda fram senare

När Expressen talade med boenden i området hade många lagt märke till den höga polisnärvaron och ambulanshelikoptern som landade på vägen intill skogsdungen runt klockan 22 på fredagen, men ingen hade observerat något ovanligt dessförinnan. 

Men den mordmisstänkte pojkens försvarare, Rickard Appelberg, utesluter ändå inte att det kan finnas vittnen som kan träda fram senare. 

– Jag vet vilken bevisning som finns i nuläget men förundersökningen pågår och vad som kommer komma fram vet vi inte, vi vet inte om det finns vittnen eller ytterligare teknisk bevisning, sa Appelberg till Expressen TV efter söndagens häktningsförhandling. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har pojken dock erkänt i förhör, och utanför rättssalen säger Appelberg att pojken erkänt brott med inte mord.

– Huruvida han erkänner gärningen i detalj det är någonting som behöver utredas. Det behövs utredas till exempel om det finns vittnen, så förundersökningen kommer ju att fortsätta. Oavsett om han erkänner eller förnekar så finns det omständigheter som kan påverka om en person erkänner, säger Rickard Appelberg till TV4.

Emma Hammarfeldt på plats i Sollentuna