Avgjort - sälungarna kommer att få leva

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

De avlivningshotade sälungarna Anders och Benjamin får leva, enligt uppgifter till SVT.

– Jag tycker förstås det är positivt, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården till Östnytt.

Som Expressen tidigare rapporterat inleddes ett möte på måndagsmorgonen på naturvårdsverket. På agendan: framtiden för de två sälungarna Anders och Benjamin som räddats efter att de kravlat upp på land i Norrköping och Oxelösund.

De har sedan de räddades vilat ut på Kolmårdens djurpark - samtidigt som ett tungt avlivningshot vilat över dem. Lagen säger att vilda djur ska befinna sig i naturen, och alternativet till att släppa tillbaka dem i de fria där de två sälungarna skulle riskera att dö skulle vara avlivning.

Sälarna överlever

Men enligt uppgifter till SVT:s Östnytt så kommer sälarna att klara livhanken - och fortsätta vårdas på Kolmårdens djurpark till dess att de är starka nog att klara sig själva i det fria.

– Jag tycker förstås att det är positivt. Vi hoppades och trodde hela tiden att det skulle gå så här, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmården till Östnytt.

Får fortsätta vårdas

Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att de ger tillstånd till att Kolmården rehabiliterar sälarna, och skjuter frågan vidare till länsstyrelsen i Östergötland för vidare prövning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.